ΚΟΣΜΟΣ

Αμυντική συμφωνία Γερμανίας – Τυνησίας

Αμυντική συμφωνία Γερμανίας – Τυνησίας

ΤΥΝΙΔΑ. Το σχέδιο μετάβασης γερμανικών στρατευμάτων στην Τυνησία, με στόχο την εκπαίδευση στρατιωτών της γειτονικής Λιβύης για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, στηρίζει η κυβέρνηση της Τύνιδας, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Τυνήσιου υπουργού Αμυνας.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν εκμεταλλευθεί το χάος που επικρατεί στη Λιβύη για να εδραιώσουν την παρουσία τους στη χώρα, καταλαμβάνοντας την πόλη της Σύρτης και πραγματοποιώντας επιθέσεις εναντίον άλλων πόλεων της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα, γερμανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Τυνησία για να συζητήσει την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας, με στόχο την εκπαίδευση λιβυκών δυνάμεων επί τυνησιακού εδάφους.

«Θα συμμετάσχουμε στον σχηματισμό του πρώτου πυρήνα του λιβυκού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας της γειτονικής μας χώρας. Αυτό είναι το καθήκον μας και οφείλουμε να βοηθήσουμε τη Λιβύη να ολοκληρώσει το δύσκολο αυτό έργο», είπε ο Τυνήσιος υπουργός Αμυνας Φαρχάτ Χαρτσάνι.

Η Τυνησία αντιμετωπίζει και αυτή τρομοκρατική απειλή, καθώς χιλιάδες Τυνήσιοι έχουν στρατολογηθεί από το Ισλαμικό Κράτος για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών στα πεδία πολέμου του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης. Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απέστειλε ομάδα 20 μελών των ειδικών της δυνάμεων στην Τυνησία, ώστε να προσφέρουν τεχνογνωσία, αλλά και να πραγματοποιήσουν κοινές περιπολίες με τον τυνησιακό στρατό στα σύνορα με τη Λιβύη.