ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος εξουσιών στην Τουρκία

Πόλεμος εξουσιών στην Τουρκία

Σε πόλεμο εξουσιών ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερντογάν-Νταβούτογλου και την τουρκική Δικαιοσύνη, με φόντο τις διώξεις σε βάρος του Τύπου, εξελίσσεται η διαμάχη για τις πολύκροτες αποκαλύψεις της αντιπολιτευόμενης, ιστορικής εφημερίδας Cumhuriyet. Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Ζουχτού Αρσλάν υπερασπίστηκε χθες την ανεξαρτησία του ανώτατου δικαστικού θεσμού της χώρας, δύο ημέρες μετά τη δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Αποφάσεις που λαμβάνονται από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη βάση των αρμοδιοτήτων του είναι δεσμευτικές για κάθε πρόσωπο και θεσμό», δήλωσε ο κ. Αρσλάν, μιλώντας σε νομικό συνέδριο στην Αγκυρα, για να προσθέσει: «Κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν κοιτάζουμε ποιον αφορά η κάθε απόφαση. Δεν είμαστε με την πλευρά οποιουδήποτε, ούτε εναντίον οποιουδήποτε».

Την Κυριακή, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «ούτε αναγνωρίζει ούτε σέβεται» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που οδήγησε στην απελευθέρωση του διευθυντή της Cumhuriyet Τζαν Ντουντάρ και του επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Αγκυρα.

Οι δύο άνδρες είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η εφημερίδα τους έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες, βίντεο και ντοκουμέντα που έδειχναν, όπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ, ότι άνδρες της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) μετέφεραν όπλα στη Συρία με φορτηγά, το 2014. Οι αποκαλύψεις της Cumhuriyet ενίσχυσαν τις διάχυτες υποψίες περί τουρκικής στήριξης οργανώσεων τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους.

Η φυλάκιση των δύο γνωστών δημοσιογράφων, σε συνδυασμό με άλλες διώξεις σε βάρος αντιπολιτευόμενων εντύπων, προκάλεσε διεθνές κύμα καταδίκης της Τουρκίας, η οποία φιλοδοξεί να γίνει κάποια ημέρα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε της φυλάκισης των δύο δημοσιογράφων, υποστηρίζοντας ότι το ρεπορτάζ της Cumhuriyet εντασσόταν σε μια εκστρατεία υπονόμευσης της διεθνούς θέσης της Τουρκίας. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία του Τύπου. Αυτό είναι μια περίπτωση κατασκοπείας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος την Κυριακή.

Οι δύο δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν με περιοριστικούς όρους και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ισόβιας κάθειρξης. Η δίκη τους προβλέπεται να αρχίσει στις 25 Μαρτίου. Στην υπόθεση παρενέβη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάν, ο οποίος ταυτίστηκε με τον Ερντογάν, δηλώνοντας από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου συνιστά «ξεκάθαρη παραβίαση του Συντάγματος και του νόμου». Σε ένα άλλο κρούσμα παραβίασης της ελευθεροτυπίας, οι τουρκικές αρχές έκλεισαν χθες τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Koza Ipek, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας «Μπουγκούν» και του τηλεοπτικού δικτύου «Καναλτούρκ». Ο εν λόγω όμιλος συνδέεται με την αδελφότητα του ισχυρής επιρροής ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο για αρκετά χρόνια υποστήριζε. Οι τουρκικές αρχές ανέλαβαν τον έλεγχο του ομίλου Koza Ipek τον περασμένο Οκτώβριο, επικαλούμενες οικονομικές ατασθαλίες.

Τέλος, 11 άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για τις εμπρηστικές επιθέσεις της 10ης Φεβρουαρίου εναντίον δύο φιλοκυβερνητικών εφημερίδων. Οι συλληφθέντες φέρονται να ανήκουν σε κουρδική πολιτοφυλακή, η οποία δρα στη Συρία και διατηρεί σχέσεις με την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ.