ΚΟΣΜΟΣ

Επιτυχής η πρώτη αστυνομική επιχείρηση ευρείας κλίμακας για το μαύρο χρήμα

Επιτυχής η πρώτη αστυνομική επιχείρηση ευρείας κλίμακας για το μαύρο χρήμα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας επιμέρους αστυνομικές δράσεις για την καταστολή του φαινομένου.

Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation – EBF).

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες του Βελγίου, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας ενώ υποστηρίχθηκε και από άλλες χώρες, όπως η Μολδαβία.

Συνολικά, εντοπίστηκαν περίπου 700 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), άτομα, που «στρατολογούνται» από εγκληματικές ομάδες για τη λήψη παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων και μεταφορά αυτών σε λογαριασμούς τρίτων,ενώ συνελήφθησαν 81 άτομα και εξετάστηκαν 198 ύποπτοι. Την επιχείρηση υποστήριξαν εβδομήντα 70 πιστωτικά ιδρύματα.

Αξιοσημείωτα είναι τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο, καθώς και τα χρηματικά ποσά, των οποίων η μεταφορά απετράπη, με τον αριθμό των θυμάτων να ξεπερνά τα 900 άτομα.

Πάνω από το 90% των συναλλαγών που αναφέρθηκαν συνδέονται με το κυβερνοέγκλημα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης είχε συσταθεί επιχειρησιακό κέντρο στη Europol σε συνεργασία με τη Eurojust ενώ η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σκέλη της κοινής αστυνομικής επιχείρησης, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, εντόπισε 150 μεταφορείς παράνομου χρήματος, με 224 θύματα της παράνομης δράσης τους.

Η αστυνομική επιχείρηση αποτελεί την πρώτη συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη.  Ο Διευθυντής της Europol, Rob Wainwright, δήλωσε: «Η εν λόγω αστυνομική επιχείρηση ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη ως το καλύτερο μέσο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Eurojust, Michèle Coninsx ανέφερε: «Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος κρίνεται επιτακτική η στενή συνεργασία ανάμεσα στις αστυνομικές αρχές, στις εισαγγελικές αρχές και στον ιδιωτικό τομέα».

Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, Wim Mijs δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επιχείρηση αυτή αποτελεί τον καρπό εντατικής συνεργασίας μεταξύ των Αρχών επιβολής του Νόμου και του τραπεζικού κλάδου… Ως Ομοσπονδία δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε πλήρως για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος».