ΚΟΣΜΟΣ

Ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης του φράγματος της Μοσούλης

Ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης του φράγματος της Μοσούλης

Ιρακινοί μηχανικοί, οι οποίοι εργάστηκαν προ τριακονταετίας στην κατασκευή του φράγματος της Μοσούλης, προειδοποιούν για τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσής του, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες σε κλίμακα μεγαλύτερη από ό,τι φαντάζονταν μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί.

Οι εν λόγω μηχανικοί αναφέρουν ότι το γερασμένο φράγμα δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση καθώς οι πάγοι λιώνουν και η στάθμη του νερού ανεβαίνει στο μάξιμουμ της χωρητικότητας, ενώ οι υδατοφράκτες, που θα έπρεπε να ανοίγουν για να αποσυμπιέσουν την κατάσταση, έχουν μπουκώσει.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είχε ως συνέπεια να μη γίνουν εργασίες συντήρησης στο φράγμα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου. Αποτέλεσμα είναι να διευρύνονται και να γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα τα ρήγματα στα πορώδη πετρώματα κάτω από το φράγμα.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση της Βαγδάτης ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση, ύψους 273 εκατ. ευρώ, με μια ιταλική εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει τη θωράκιση και συντήρηση του φράγματος της Μοσούλης, εντός 18 μηνών. Είχαν προηγηθεί συνομιλίες στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι και αξιωματούχων από τις ΗΠΑ και το Ιράκ. Η Ιταλία σχεδιάζει να στείλει 450 στρατιώτες με αποστολή την προστασία του φράγματος. Παραμένει αβέβαιο, όμως, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αντικατάσταση του φθαρμένου μηχανολογικού εξοπλισμού και τη συγκέντρωση της απαιτούμενης εργατικής δύναμης.

Οι Ιρακινοί μηχανικοί προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη απότομη κατάρρευση του φράγματος θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγάλες απώλειες, μεγαλύτερες και από 500.000 νεκρούς που προβλέπονται από τους σχετικούς υπολογισμούς της ιρακινής κυβέρνησης. Το τεράστιο υδάτινο μέτωπο, ύψους 20 μέτρων, που θα κατακλύσει πρώτα τη Μοσούλη κι ύστερα την κοιλάδα του Τίγρητος και τις πόλεις Τικρίτ και Σαμάρα, είναι βέβαιο ότι θα αφήσει πίσω του πολλά θύματα όχι μόνο λόγω της πλημμύρας, αλλά και λόγω του πανικού που θα προκαλέσει στον τοπικό πληθυσμό.

Ενας εκ των μηχανικών χαρακτήριζε «γελοίο» το σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει εκπονήσει η ιρακινή κυβέρνηση και προβλέπει την απομάκρυνση των κατοίκων σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από τις όχθες του Τίγρητος.

Εκτιμήσεις

«Αν καταρρεύσει το φράγμα, το νερό θα φτάσει στη Μοσούλη μέσα σε τέσσερις ώρες και στη Βαγδάτη μέσα σε 45 ώρες», εκτιμά ο Ναντίρ αλ Ανσάρι, ένας άλλος εκ των μηχανικών που εργάστηκαν για την κατασκευή του φράγματος. «Ορισμένοι εκτιμούν ότι θα χάσουν τη ζωή τους 500.000 άνθρωποι, άλλοι ανεβάζουν τις απώλειες στο ένα εκατομμύριο. Φοβάμαι ότι μπορεί να είναι ακόμη περισσότεροι, στον βαθμό που δεν υπάρχει αποτελεσματικό σχέδιο εκκένωσης», υποστηρίζει. Καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Σουηδίας σήμερα, ο Ανσάρι προσθέτει ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τη διάσωση των κατοίκων, που υποτίθεται ότι θα απομακρυνθούν σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από τις όχθες του Τίγρητος.

Το φράγμα της Μοσούλης σχεδιάστηκε από μια ελβετική εταιρεία και κατασκευάστηκε από γερμανοϊταλικό κονσόρτσιουμ το 1984. Αρχισε να λειτουργεί το 1986, αλλά σύντομα έγινε αντιληπτό ότι τα γεωλογικά προβλήματα ήταν χειρότερα από ό,τι προέβλεπαν οι μελέτες.