ΚΟΣΜΟΣ

Μέλη του DHKP-C νεκρά από αστυνομικά πυρά στην Τουρκία

Μέλη του DHKP-C νεκρά από αστυνομικά πυρά στην Τουρκία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. H αστυνομία της Κωνσταντινούπολης σκότωσε χθες δύο γυναίκες μέλη του ακροαριστερού Επαναστατικού Λαϊκού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), οι οποίες επιτέθηκαν με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες εναντίον του αρχηγείου των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Μετά την επίθεση, από την οποία τραυματίσθηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί, οι γυναίκες κατέφυγαν σε γειτονικό διαμέρισμα, το οποίο πολιορκήθηκε από την αστυνομία.

Οι γυναίκες «εξουδετερώθηκαν», δήλωσε μετά την αστυνομική επέμβαση ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν. Εικόνες από κάμερες παρακολούθησης δείχνουν τις Τσιγκντέμ Γιακσί και Μπέρνα Γιλμάζ να βγάζουν όπλα από τις γυναικείες τσάντες τους, ενώ το πρακτορείο «Ντογκάν» ανέφερε ότι εκσφενδόνισαν και χειροβομβίδες. H οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της.

Η Τουρκία βρίσκεται εδώ και μήνες σε κατάσταση συναγερμού, έπειτα από σειρά φονικών επιθέσεων στο έδαφός της. Τον περασμένο μήνα, 29 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση εναντίον στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στην Αγκυρα. Την ευθύνη για την επίθεση εκείνη ανέλαβαν τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (ΤΑΚ), οργάνωση που σχετίζεται με το ΡΚΚ. Πέρυσι έγιναν τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που αποδόθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος. Μεταξύ αυτών, και η πιο αιματηρή επίθεση στην πρόσφατη τουρκική Ιστορία, με 103 θύματα σε διαδήλωση για την ειρήνη τον Οκτώβριο στην Αγκυρα, καθώς και η επίθεση εναντίον Γερμανών τουριστών στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβριο.

Αντιδυτική ρητορική

Επίσης, σημειώνονται σποραδικές επιθέσεις από μέλη του DHKP-C, το οποίο ζητεί μαρξιστική επανάσταση στην Τουρκία και υιοθετεί οξεία αντιδυτική ρητορική. Μεταξύ των στόχων της οργάνωσης ήταν μια ένοπλη επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας της Κωνσταντινούπολης πέρυσι. Πολλές από τις ενέργειες της οργάνωσης είναι μικρής κλίμακας και αρκετά ερασιτεχνικές. Στις 31 Μαρτίου 2015, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την ομηρία του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ μέσα στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, η οποία έληξε με τον θάνατο τόσο του εισαγγελέα όσο και των δύο ενόπλων. Ως τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το DHKP-C ήταν γνωστό ως «Ντεβριμτσί Σολ» (Επαναστατική Αριστερά), ενώ το 1996 σκότωσε τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα της τουρκικής βιομηχανίας Οζντεμίρ Σαμπαντσί. Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία συνέλαβε τον Ισμαΐλ Ακόλ, που φέρεται ότι μετείχε στη δολοφονία Σαμπαντσί και τώρα κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε επίθεση αυτοκτονίας.

Παράλληλα, χθες στη Νοτιοανατολική Τουρκία εξακολούθησαν οι συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας με Κούρδους αντάρτες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ατόμων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, στην επαρχία Μαρντίν, κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, έχασαν χθες τη ζωή τους τρεις Τούρκοι στρατιώτες και οκτώ μέλη του ΡΚΚ. Επίσης, οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις σκότωσαν δύο Κούρδους διαδηλωτές στη συνοικία Σουρ του Ντιγιαρμπακίρ, ανοίγοντας πυρ με εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα εναντίον όσων διαμαρτύρονταν για τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στις κουρδικές περιοχές.