ΚΟΣΜΟΣ

Οδικός χάρτης για τη Σένγκεν

Οδικός χάρτης για τη Σένγκεν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εναν οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν μέχρι τον Νοέμβριο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η πλήρης αποσύνθεση της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Το σχέδιο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, προβλέπει την ταχεία δημιουργία ενός κοινοτικού συστήματος φύλαξης των ακτών, καθώς και ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, το βασικό σημείο εισόδου για πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη. «Θα υιοθετήσουμε έναν οδικό χάρτη για την αποκατάσταση ενός πλήρους συστήματος της Σένγκεν», σχολίασε πηγή στην Κομισιόν. Το σχέδιο, που εκπονήθηκε ενόψει της κρίσιμης συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας, θέτει ένα χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα προκειμένου να διορθώσει «σοβαρές ανεπάρκειες» στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της.

Η τελική διορία προς την Αθήνα είναι η 12η Μαΐου και, αν αποτύχει, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν θεωρητικά να επιτρέψουν τους συνοριακούς ελέγχους μέσα στη ζώνη Σένγκεν για μέχρι και δύο χρόνια, αντί των καθιερωμένων έξι μηνών. Το σύστημα φύλαξης ακτών και συνόρων της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι επιχειρησιακά έτοιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο και σε πλήρη λειτουργία το αργότερο τον Νοέμβριο, αναφέρεται στο προσχέδιο του κειμένου. Τη Δευτέρα θα καθοριστεί ο ακριβής ρόλος της Τουρκίας, ενώ θα υπάρξει και περιγραφή του συστήματος επανεγκατάστασης, αλλά και των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί εκτός των προβλεπομένων 160.000. Καίριας σημασίας είναι να σταματήσει η πρακτική της προώθησης των προσφύγων στην επόμενη χώρα.

Γι’ αυτό ζητούνται ο τερματισμός της μονομερούς παλινόρθωσης των συνοριακών ελέγχων και ο συντονισμός των προσωρινών μεθοριακών ελέγχων. Τελικός στόχος είναι η άρση όλων των εσωτερικών ελέγχων «το νωρίτερο δυνατό και τον Νοέμβριο του 2016 το αργότερο».

Το κόστος… κατάρρευσης

«Αν αποτύχουν όλοι οι έλεγχοι και οι συνοριακοί έλεγχοι χρειαστεί να επανεισαχθούν, τότε θα δοθεί ένα τέλος στον κεντρικό πυλώνα της διαδικασίας ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επισημαίνεται στο κείμενο. Η σημασία της Σένγκεν υπογραμμίζεται με έμφαση, ενώ το σχέδιο προειδοποιεί ότι το κόστος από ενδεχόμενη κατάρρευση της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης για τα επόμενα δέκα χρόνια θα μπορούσε να ανέλθει σε 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ.