ΚΟΣΜΟΣ

Βλήματα μικρού βεληνεκούς εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Βλήματα μικρού βεληνεκούς εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Αψηφώντας προκλητικά την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της, η Βόρεια Κορέα έσπευσε να εκτοξεύσει βλήματα μικρού βεληνεκούς, γεγονός που προκάλεσε έντονη αντίδραση από την πλευρά των γειτόνων της.

«Θα συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να υποχρεώσουμε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψει την ανεύθυνη ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος και να τερματίσουμε την τυραννία που συνθλίβει την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των αδελφών μας, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου», επεσήμανε σε δηλώσεις της χθες η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκουν-Χίε, μιλώντας σε συνάθροιση χριστιανών στη Σεούλ.

Την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο προκάλεσαν η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, στις 6 Ιανουαρίου, και η εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, στις 7 Φεβρουαρίου. Ηταν αυτές οι δύο ενέργειες που ώθησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διευρύνει, την Τετάρτη, τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ. Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας διατείνονται ότι η χώρα τους έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, στο πλαίσιο του ειρηνικού διαστημικού της προγράμματος.

Οι νέες κυρώσεις του ΟΗΕ επιβάλλουν σε όλες τις χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού να πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους στα προϊόντα που προορίζονται για τη Βόρεια Κορέα. Με την ίδια απόφαση απαγορεύεται ρητά η εξαγωγή, στη Βόρεια Κορέα, σειράς προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του άνθρακα και άλλων ορυκτών.

Ρωσία και Κίνα

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο θα εφαρμόσουν αυστηρά τις εν λόγω κυρώσεις η Ρωσία και η Κίνα, οι δύο χώρες που αποτελούν τους παραδοσιακούς συμμάχους του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πιονγιάνγκ. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα υπερψήφισαν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Χθες, μάλιστα, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν αποδοκίμασε την εκτόξευση βλημάτων μικρού βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, δηλώνοντας ότι η Πιονγιάνγκ «δεν έχει βγάλει ακόμη τα αναγκαία συμπεράσματα» από την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προς αποφυγήν περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων.

Τέλος, η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε χθες ότι η Ενωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κυρώσεων που έχει επιβάλει στη Βόρεια Κορέα, υπό το πρίσμα της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ.