ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αίτημα άρσης ασυλίας των ηγετών του HDP

Τουρκία: Αίτημα άρσης ασυλίας των ηγετών του HDP

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας υπέβαλε αίτημα στο κοινοβούλιο προκειμένου να άρει την ασυλία των ηγετών του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), μετέδωσε την Παρασκευή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καλέσει πολλές φορές να διωχθούν βουλευτές του κόμματος, τους οποίους κατηγορεί ότι αποτελούν προέκταση της εκτός νόμου ανταρτικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Σύμφωνα με το Ανατολή, το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης αφορά τους συμπροέδρους του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ και τους βουλευτές του κόμματος Σέλμα Ιρμάκ, Σίρι Σουρέγια Οντέρ και Ερτουγρούλ Κιουρκτσού.

Το αίτημα υποβλήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού, ανέφερε το πρακτορείο.

Το εθνικιστικό αντιπολιτευόμενο κόμμα MHP ζήτησε την Πέμπτη από το κοινοβούλιο να συζητήσει αιτήματα για άρση της ασυλίας βουλευτών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Μόνο για τον Ντεμιρτάς έχουν κατατεθεί 60 αιτήματα στο κοινοβούλιο για άρση της ασυλίας του, περιλαμβανομένων και ορισμένων που έχουν σχέση με τις εκκλήσεις του για διαμαρτυρία στους δρόμους, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει κινήσεις στην Εθνοσυνέλευση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δίωξή του.