ΚΟΣΜΟΣ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαινεί την ηγεσία της Αλβανίας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαινεί την ηγεσία της Αλβανίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, τη Σερβία, την Κροατία και τη Βοσνία αξιοποιούν οι διακινητές ναρκωτικών για να μεταφέρουν ηρωίνη από το Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ναρκωτικά.

Η Αλβανία παραμένει, στο μεταξύ, σημαντική πηγή παραγωγής ινδικής κάνναβης, καθώς και σημείο μεταφόρτωσης κοκαΐνης και ηρωίνης, με προορισμό τις ευρωπαϊκές αγορές, εκτιμά η έκθεση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επαινεί, ωστόσο, τα Τίρανα για «την εντυπωσιακή σειρά συλλήψεων και κατασχέσεων» με στόχο παραγωγούς ναρκωτικών ουσιών και τα δίκτυα διακίνησής τους στη χώρα το 2015, συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2014. «Η επιτυχία αυτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη περιφερειακή συνεργασία με τις μονάδες παρακολούθησης της ιταλικής αστυνομίας, αλλά και την ενίσχυση της αποφασιστικότητας της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας της χώρας στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν αποτελεί μεν σημαντικό σημείο παραγωγής και κατανάλωσης ναρκωτικών, έχοντας ωστόσο αναδειχθεί σε σημαντικό «παίκτη» ως περιοχή μεταφόρτωσης και διοχέτευσης παράνομων ναρκωτικών ουσιών. «Οι δυνατότητες των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών της Βοσνίας είναι περιορισμένες. Οι αστυνομικοί θεσμοί πρέπει ακόμη να ενισχύσουν τις ικανότητές τους», γράφει η έκθεση.

Ηρωίνη και ινδική κάνναβη υψηλής ποιότητας διέρχεται επίσης μέσω της Κροατίας, με παραλήπτες τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης, ενώ χημικές ουσίες αναγκαίες στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών διοχετεύονται προς τα κράτη-παραγωγούς της Εγγύς Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Στο Κόσοβο, το εύρος της διαφθοράς στα σώματα ασφαλείας δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εδραίωση δικτύων διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.

Στο Μαυροβούνιο, τα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών δίωξης δείχνουν ότι τοπικά δίκτυα έχουν αναλάβει την εισαγωγή και προώθηση ηρωίνης από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη, αλλά και κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική με παραλήπτες συνεργάτες τους σε πολλά λιμάνια της Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Ναρκωτικών και Εγκληματικότητας του ΟΗΕ, 50 με 60 τόνοι αφγανικής ηρωίνης διακινούνται κάθε χρόνο μέσω της Σερβίας, χάρη σε συμμορίες με διεθνείς διασυνδέσεις.

Η εκστρατεία της αλβανικής κυβέρνησης κατά της παραγωγής ινδικής κάνναβης, που εγκαινιάσθηκε το 2014, οδήγησε σε ριζική μείωση της τοπικής παραγωγής. Η αλβανική αστυνομία, χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα του στρατού εισέβαλε στα χωριά γύρω από το Λαζαράτι, έξω από το Αργυρόκαστρο, και διεξήγαγε πραγματικές μάχες με τους πάνοπλους καλλιεργητές κάνναβης. Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής έγινε αισθητό και στη χώρα μας, με την τιμή της κάνναβης να πολλαπλασιάζεται.