ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αντρέι Μακίν, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας

Ο Αντρέι Μακίν, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας

ΠΑΡΙΣΙ. Στην αγωνία για το ποιος θα διαδεχόταν τη γεννημένη στην Αλγερία Γαλλίδα ακαδημαϊκό Ασια Τζεμπάρ στη Γαλλική Ακαδημία έδωσαν χθες τέλος τα μέλη, εκλέγοντας τον Αντρέι Μακίν. Ο 58χρονος συγγραφέας, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρωσία, αλλά πολιτογραφήθηκε Γάλλος υπήκοος το 1996, έχει τιμηθεί με το βραβείο Γκονκούρ. Το ενδιαφέρον, όμως, εστιάστηκε στις προτάσεις για την πλήρωση της «πολυθρόνας» –όπως λέγονται στη Γαλλία οι έδρες των ακαδημαϊκών– της Ασια Τζεμπάρ. Μεταξύ των προτάσεων συμπεριλαμβανόταν ένας μαθητής λυκείου 15 ετών, ο οποίος πρότεινε τον εαυτό του, ένας λιβελλογράφος κι ένας αυτοανακηρυχθείς «ειδικός του υπερρεαλισμού», παρότι ο γεννήτορας του ρεύματος, Αντρέ Μπρετόν, είχε επίμονα αρνηθεί μία θέση στο επιβλητικό κτίριο της Ακαδημίας στο Quai Conti του Σηκουάνα.

Ο 15χρονος Βαλεντέν Οζιέ κατέθεσε την υποψηφιότητά του, αναγνωρίζοντας στην επιστολή του προς την Ακαδημία ότι δεν διατηρούσε καμία ελπίδα εκλογής του, αλλά υπογραμμίζοντας ότι επιθυμεί να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας «πως η σύγχρονη νεολαία δεν έχει χαθεί και δεν κατευθύνεται στον τοίχο».

Από τη μεριά του, ο λιβελλογράφος Ολιβιέ Ματιέ, που έχει αποκαλέσει τον ακαδημαϊκό Αλέν Φινκιελκρότ «αληθινό νεο-μαλ…», κατάφερε αλλεπάλληλα χτυπήματα μέσω του μπλογκ του κατά της υποψηφιότητας του Μακίν. «Επιλέγετε έναν ψευδοαντιστασιακό, έμπορο της αιώνιας Ρωσίας, έμπορο του αιώνιου πόνου των Εβραίων, έναν άνθρωπο που συνηθίζει να φτύνει στη σούπα της αιώνιας Γαλλίας και μισεί τους φτωχούς», γράφει ο Ματιέ, εκφράζοντας την οργή του για την εκλογή του Μακίν και όχι του εαυτού του.