ΚΟΣΜΟΣ

Προς ξεκάθαρη νίκη ο Φίκο στη Σλοβακία

Προς ξεκάθαρη νίκη ο Φίκο στη Σλοβακία

Ξεκάθαρη διαφαίνεται η νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Smer του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, στις σημερινές εθνικές εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα, όπως υποδηλώνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μπορεί να στερήσει στην κυβέρνησή του την αυτοδυναμία. Το 2012, το Smer είχε συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως του 44,4% και 83 βουλευτές στο 150 εδρών σλοβακικό κοινοβούλιο, προσφέροντας στον Φίκο τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993.

Αν και η προτίμηση των ψηφοφόρων προς το Smer παραμένει υψηλή, τα ποσοστά του φτάνουν περίπου το 30% – ποσοστό που μπορεί να καταστήσει αναγκαία την αναζήτηση τουλάχιστον ενός εταίρου για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Αυτός θα μπορούσε να είναι το υπερεθνικιστικό Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα, το οποίο ελπίζει να επιστρέψει στη Βουλή έπειτα από απουσία τεσσάρων ετών. Πέντε ακόμη κόμματα έχουν πιθανότητες να κερδίσουν βουλευτικές έδρες, ανάμεσα στα οποία και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας. Κατ’ επέκταση, ο Φίκο και το κόμμα του, ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με την πιθανότητα αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Η προεκλογική εκστρατεία του Smer έχει επικεντρωθεί, λανθασμένα για μεγάλο μέρος της σλοβακικής κοινής γνώμης, στη μεταναστευτική κρίση και λιγότερο στα εσωτερικά ζητήματα. «Προστατεύουμε τη Σλοβακία», γράφουν οι γιγάντιες αφίσες του κόμματος σε όλη τη χώρα. Ο Φίκο έχει υπάρξει μαζί με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Ορμπαν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της ευρωπαϊκής οδηγίας για ανακατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τονίζοντας συνεχώς τον «προφανή σύνδεσμο» ανάμεσα στα προσφυγικά κύματα, τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι και στα κρούσματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων στη Γερμανία. Οπως έχει δηλώσει, «οι μετανάστες δεν μπορούν να αφομοιωθούν».

Οι δημοσκοπήσεις, όμως, μαρτυρούν ότι πολλοί Σλοβάκοι αισθάνονται πως το προσφυγικό δεν τους προβληματίζει εξίσου. «Ο Φίκο έχει υποτιμήσει τα εσωτερικά ζητήματα» σχολίασε ο διευθυντής της δημοσκοπικής εταιρείας Focus, Μάρτιν Σλόσιαρικ. Εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, τη μεταναστευτική κρίση θα έπρεπε να έχουν επισκιάσει οι διαδηλώσεις των εκπαιδευτικών και του ιατρικού προσωπικού, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Σλοβακίας δεν έχει μεταφρασθεί σε ευμενείς συνθήκες για την παιδεία και την υγεία. Ο μέσος μισθός στη χώρα συνεχίζει να είναι χαμηλός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα (861 ευρώ). Οι Σλοβάκοι δάσκαλοι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ βρίσκονται ανάμεσα στους πιο χαμηλόμισθους. Η κυβέρνηση του Φίκο αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 405 ευρώ μηνιαίως και έχει πραγματοποιήσει ορισμένες κινήσεις για να εξευμενίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

Οπως δήλωσε ο Σλόσιαρικ, ο εκλογικός αγώνας παραμένει ακόμη ανοιχτός. To μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερο από 10% είναι το κεντρώο κόμμα Siet, του συντηρητικού δικηγόρου και απόφοιτου του Γιέιλ, Ράντοσλαβ Προτσάζκα. Εάν όμως τα πέντε μικρά κόμματα ενώσουν τις δυνάμεις τους, το Smer μπορεί να βρεθεί στην αντιπολίτευση.