ΚΟΣΜΟΣ

Η Σόφια αναπτύσσει δυνάμεις ασφαλείας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Η Σόφια αναπτύσσει δυνάμεις ασφαλείας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Περισσότερους από 400 άνδρες στα σύνορά της με την Ελλάδα θα αναπτύξει η Σόφια για να προλάβει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

"Μερικές εκατοντάδες άτομα, περισσότερα από 400, του στρατού, της χωροφυλακής και της αστυνομίας, θα παραμείνουν εδώ μόνιμα", δήλωσε ο Μπορίσοφ στο τέλος μιας κοινής άσκησης των δυνάμεων ασφαλείας με τη συμμετοχή θωρακισμένων οχημάτων και ελικοπτέρων, μπροστά από τα ελληνικά σύνορα, κοντά στην ΠΓΔΜ.

"Περίπου 500 επιπλέον άνδρες μπορούν να κινητοποιηθούν μέσα σε μερικές ώρες στα σύνορα, σε περίπτωση ανάγκης", πρόσθεσε.

Τα μέτρα αυτά αποφασίσθηκαν για να προληφθεί η εμφάνιση νέων μεταναστευτικών δρομολογίων με αφετηρία την Ελλάδα όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι περισσότεροι από 30.000 μετανάστες λόγω των ποσοστώσεων που επιβλήθηκαν από τις χώρες των Βαλκανίων και την Αυστρία που δεν αφήνουν πλέον να περνούν καθημερινά παρά λίγοι αιτούντες άσυλο.

Σημειώνεται πάντως ότι οι αφίξεις μεταναστών στη Βουλγαρία από την Ελλάδα είναι προς το παρόν σπάνιες, καθώς η γειτονική χώρα παραμένει προς το παρόν μακριά από τις οδούς που ακολουθούν οι μετανάστες μέσω των Βαλκανίων.

Κριτική στην Ελλάδα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της δέσμευσής της να δημιουργήσει 50.000 θέσεις φιλοξενίας για 50.000 πρόσφυγες έως το τέλος του προηγούμενου έτους ασκεί στο μεταξύ η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild και θα δημοσιευτεί στο φύλο της Κυριακής.

Η διακοπή των μεταναστευτικών ροών αποτελεί προϋπόθεση για την ανακατανομή των προσφύγων διαμηνύει ο υπoυργός Εξωτερικών της Αυστρίας Ζεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής.