ΚΟΣΜΟΣ

Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ, Νότιας Κορέας

Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ, Νότιας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να εξαπολύσει προληπτικά πυρηνικά πλήγματα εναντίον των νοτίων γειτόνων της και των Ηνωμένων Πολιτειών, εφόσον υπάρξει «η παραμικρή στρατιωτική κίνηση εναντίον της». Αυτό διεμήνυσε, χθες, το κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγιάνγκ, λίγες ώρες προτού αρχίσουν οι ετήσιες, μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, οι οποίες ανέβασαν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.

Ο ρητορικός πόλεμος μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ συνοδεύει κάθε χρόνο τα στρατιωτικά γυμνάσια των δύο συμμάχων στην περιοχή. Η έκταση των φετινών γυμνασίων ξεπερνά, όμως, κάθε προηγούμενο, καθώς συμμετέχουν σε αυτές περίπου 300.000 στρατιώτες της Νότιας Κορέας και 17.000 Αμερικανοί συνάδελφοί τους, όπως και πολεμικά πλοία και αεροπλάνα των δύο χωρών. Την ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμάκωσαν η τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, τον Ιανουάριο, η εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από την Πιονγιάνγκ, τον περασμένο μήνα και η συνακόλουθη επιβολή νέων κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Εθνικής Αμυνας της Βόρειας Κορέας -ένας από τους ισχυρότερους θεσμούς του κομμουνιστικού καθεστώτος- χαρακτήρισε τις ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας «γυμνάσια πυρηνικού πολέμου». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Ο στρατός και ο λαός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας θα εξαπολύσουν ολοκληρωτικό πόλεμο για να αναχαιτίσουν τις υστερικές κινήσεις των ΗΠΑ και των ακολούθων τους στην κατεύθυνση του πυρηνικού πολέμου».

Ουάσιγκτον και Σεούλ επιμένουν ότι τα ογκώδη γυμνάσιά τους δεν έχουν προκλητικό χαρακτήρα και αποδίδουν τις απειλές της Βόρειας Κορέας στις συνήθεις, ρητορικές υπερβολές της Πιονγιάγνκ. Σημειώνεται ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να θέσουν σε κατάσταση συναγερμού το πυρηνικό της οπλοστάσιο αμέσως μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ρωσία και Κίνα, οι δύο γείτονες και παραδοσιακοί σύμμαχοι της Βόρειας Κορέας, υπερψήφισαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις κυρώσεις σε βάρος της. Ωστόσο, οι δύο μεγάλες χώρες εμφανίστηκαν ανήσυχες για τα γυμνάσια ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να ρίξουν περισσότερο λάδι στη φωτιά.

«Οι εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο και στην ευρύτερη περιοχή προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η Κίνα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της χώρας του για τα γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας και προσέθεσε: «Η Κίνα συνδέεται γεωγραφικά με την κορεατική χερσόνησο. Αναφορικά με την ασφάλεια της χερσονήσου, η Κίνα ανησυχεί έντονα και αντιτίθεται κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα δίπλα από τα σύνορά της».

Πρόσθετο παράγοντα ανησυχίας, για Μόσχα και Πεκίνο, συνιστούν τα σχέδια Ουάσιγκτον και Σεούλ για εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στη Νότια Κορέα. Ρωσία και Κίνα ανησυχούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκμεταλλεύονται τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας για να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή, εκτιμώντας ότι αυτή στρέφεται κυρίως εναντίον τους.