ΚΟΣΜΟΣ

Ο δήμαρχος Ν. Υόρκης κέρδισε το στοίχημα

Ο δήμαρχος Ν. Υόρκης κέρδισε το στοίχημα

Κατά τη διάρκεια της φιλελεύθερης προεκλογικής εκστρατείας του Μπιλ ντε Μπλάζιο το 2013, πολλοί από τους ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου της Νέας Υόρκης ανησυχούσαν για το οικονομικό μέλλον της πόλης υπό τη διοίκησή του. «Δεν είναι ένας δήμαρχος υπέρ των επιχειρήσεων. Θα καταστρέψει την οικονομία», έλεγαν. Καθώς, όμως, ο Ντε Μπλάζιο βρίσκεται στο δεύτερο μισό της τετραετούς του θητείας, ακριβώς το αντίθετο έχει συμβεί. Παρά την εθνική και παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, η οικονομία της Νέας Υόρκης σπάνια έχει υπάρξει σε καλύτερη κατάσταση. Περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην πόλη μέσα σε δύο χρόνια – αριθμός-ρεκόρ για τα τελευταία 50 έτη, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, που «συνέρχεται» με αργούς ρυθμούς από την οικονομική κρίση, η Νέα Υόρκη συνεχίζει να προοδεύει. «Για πρώτη φορά μετά την οικονομική ανάκαμψη, οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τα οφέλη της, ενώ στις υπόλοιπες ΗΠΑ δεν ισχύει το ίδιο», σχολίασε ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τους αριθμούς, η Νέα Υόρκη σημείωσε ρεκόρ σε αριθμό θέσεων εργασίας (4,2 εκατομμύρια), εργαζομένων (τέσσερα εκατομμύρια) και σε αριθμό τουριστών (58,3 εκατομμύρια) τον περασμένο χρόνο. Το 58% των κατοίκων της πόλης τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες βρίσκεται εντός της αγοράς εργασίας. «Τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια ήταν τα πιο σταθερά από πλευράς δημιουργίας θέσεων εργασίας», είπε ο Τζέιμς Πάροτ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Τα επιχειρηματικά στελέχη εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχίες για ορισμένες φιλελεύθερες ιδέες του Ντε Μπλάζιο, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης υποστηρίζει την κίνηση του «αγώνα για τα 15 δολάρια» και έχει υποσχεθεί ότι έως το τέλος του 2018 όλοι οι εργαζόμενοι θα κερδίζουν τουλάχιστον 15 δολάρια την ώρα. Η αύξηση των μισθών των πιο χαμηλόμισθων στρωμάτων της πόλης αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης, η οποία μπορεί να μην έχει κερδίσει όλους τους αμφισβητίες, αλλά εμφανίζεται δημοσιονομικά υπεύθυνη.