ΚΟΣΜΟΣ

Μια Ιταλίδα σε μια παραδοσιακά αντρική δουλειά

Μια Ιταλίδα σε μια παραδοσιακά αντρική δουλειά

Σε μια χώρα φημισμένη, τόσο για τα δερμάτινα είδη της όσο και για την υψηλή αισθητική της μόδας της, το στίλβωμα των υποδημάτων ήταν μια ταπεινή ασχολία. Οι πρώτοι λούστροι εμφανίστηκαν στην Ιταλία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν Βρετανοί και Αμερικανοί στρατιώτες προέτρεπαν νεαρά αγόρια να τους καθαρίσουν τις αρβύλες τους με αντάλλαγμα σοκολάτες και τσιγάρα. Το γυάλισμα των παπουτσιών ουδέποτε αποτέλεσε γυναικεία απασχόληση.

Αυτό, βέβαια, μάλλον δεν θα το έμαθε η Ελεονώρα Λόβο, που σήμερα κυκλοφορεί στους δρόμους της Βερόνας, φορώντας μαύρα ανδρικά παπούτσια, μίντι φούστα, λευκό πουκάμισο και πελώρια μαύρα γυαλιά, ενώ από το χέρι της κρέμεται η χαρακτηριστική ορθογώνια δερμάτινη σάκα που μέσα της κρύβει απαστράπτοντα ζευγάρια παπούτσια. Η Ελεονώρα συγκεντρώνει τα παπούτσια των πελατών της, τα γυαλίζει και τους τα επιστρέφει. Το εργαστήριό της στεγάζεται σε μια γωνία του οικογενειακού σαλονιού. Εκεί, καθισμένη σε μια ξύλινη καρέκλα, γυαλίζει με προσοχή κάθε παπούτσι, ενώ γύρω της υπάρχουν στοιβαγμένα βιβλία τέχνης, κερί μέλισσας, βερνίκια, βούρτσες και ένα ρολόι κούκος.

«Δεν πιστεύω ότι είναι μια αποκλειστικά ανδρική δουλειά. Πάντα λάτρευα τα ανδρικά παπούτσια, για την ιστορία τους, τα σχέδιά τους, ακόμα και τις ραφές τους. Τα γυναικεία παπούτσια δεν είναι ίδια».

Η Λόβο αρχικά είχε έδρα της εργασίας της το σαλόνι της, αλλά από εκεί επεκτάθηκε το 2014 σε διάφορα συνέδρια, σε ξενοδοχεία και σε εκθέσεις υποδημάτων. Προτού ξεκινήσει, φρόντισε να μάθει καλά την τέχνη τόσο από βιβλία όσο και στο τοπικό βυρσοδεψείο.

«Η μεγάλη πρόκληση είναι να δώσω νέα ζωή στα παλιά υποδήματα. Η καλύτερή μου στιγμή είναι όταν ο πελάτης ανοίγει το πακέτο και βλέπει τα γυαλισμένα παπούτσια του», λέει η στιλβώτρια, που παραδέχεται ότι η επιτυχία της οφείλεται στις γυναίκες. Από τη μια, υποκατέστησε την παραδοσιακή Ιταλίδα νοικοκυρά, που ανάμεσα στα άλλα γυαλίζει τα παπούτσια των ανδρών της οικογένειας. Σήμερα, που οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται, δεν έχουν χρόνο για τέτοιες περιποιήσεις. Από την άλλη, οι πρώτες που τη βοήθησαν να ορθοποδήσει ήταν οι μητέρες των συμμαθητών των παιδιών της. «Κάποιες μου ζήτησαν να καθαρίσω τις δερμάτινες τσάντες τους και μετά απλά με διαφήμισαν», λέει, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι οι γυναίκες είναι που την προωθούν περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι άνδρες, από την άλλη, εμπιστεύονται τις γυναίκες με δουλειές αυτού του τύπου, γιατί νιώθουν ότι εμπιστεύονται τα παπούτσια τους στις μανάδες ή τις συζύγους τους».

Βέβαια, η Λόβο δεν είναι η πρώτη γυναίκα στο επάγγελμα. Το 2000 μια άλλη επιχειρηματίας, η Ροζαλίνα Νταλάγκο, άνοιξε ένα μικρό στιλβωτήριο στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης. H Nταλάγκο, πρώην μοντέλο αλλά και ιδιοκτήτρια εστιατορίου, γυάλιζε τα υποδήματα της ιταλικής ελίτ όπως του ηθοποιού Αλμπέρτο Σόρντι και πολλών διάσημων πολιτικών.