ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Guardian: Να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Με άρθρο το οποίο έχει τίτλο «Από τα Ελγίνεια μάρμαρα στο κοκοράκι του Κέμπριτζ» ο αρθρογράφος της Guardian  Τζόναθαν Γκλένι ζητά την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων στις χώρες που ανήκουν.  

Στο άρθρο του τονίζει πως τα κλεμμένα πρέπει να επιστραφούν για τους εξής λόγους: «Πρώτον είναι θέμα δικαιοσύνης. Είναι αδιανόητο να κρυβόμαστε πίσω από την ρητορική ότι τα μουσεία μας δεν είναι αποθήκες κλεμμένων αγαθών, αλλά παρουσιάζονται ως «φύλακες» ιστορικών αντικειμένων για το καλό της ανθρωπότητας. Δεύτερον, η περιήγηση σε ένα μουσείο του Λονδίνου, με συναδέλφους σου από ανεπτυγμένες χώρες, σού υπενθυμίζει το προνόμιο τού να έχεις πρόσβαση σε ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας που δεν είναι δικό μας. Αυτό που μπορούν να δουν όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν το Λονδίνο είναι διαθέσιμο για τον περισσότερο κόσμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Μπορείς να μάθεις πολλά περισσότερα με μία μισάωρη βόλτα στο Βρετανικό Μουσείο από ότι με τη μελέτη εβδομάδων. Γιατί οι Βρετανοί να έχουν το προνόμιο να βλέπουν όλους τους θησαυρούς του κόσμου;».

Επίσης, συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του για την επιστροφή των γλυπτών στις χώρες που ανήκουν τόνισε: «Την στιγμή που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και όχι τη λεηλασία, τι πιο συμβολικό από τη σταδιακή επιστροφή πολλών εκ των μυριάδων αντικειμένων που αφαίρεσαν ταξιδιώτες, κατακτητές και υπάκουοι δημόσιοι υπάλληλοι; Ήλθε ο καιρός οι αποικιοκρατικές δυνάμεις να επιστρέψουν πολλά από τα αντικείμενα που πήραν από πιο αδύναμα ή κατακτημένα έθνη».