ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδια Πενταγώνου για ενίσχυση της Λιβύης κατά ISIS

Σχέδια Πενταγώνου για ενίσχυση της Λιβύης κατά ISIS

Λεπτομερή σχέδια επί χάρτου παρουσίασε το Πεντάγωνο στον Λευκό Οίκο για τη στρατιωτική αντιμετώπιση της ενισχυόμενης απειλής του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη. Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν και ενδεχόμενους βομβαρδισμούς από αέρος, με στόχους στρατόπεδα εκπαίδευσης, κέντρα διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και άλλες εγκαταστάσεις των τζιχαντιστών.

Ο βομβαρδισμός 30 με 40 στόχων σε τέσσερις περιοχές της Λιβύης θα έπληττε, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Πενταγώνου, ανεπανόρθωτα τις ικανότητες του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την πραγματοποίηση χερσαίων επιχειρήσεων από την υποστηριζόμενη από τη Δύση λιβυκή πολιτοφυλακή. Βομβαρδιστικά αεροσκάφη της δυτικής συμμαχίας θα μπορούσαν επίσης να πραγματοποιήσουν επιπλέον αεροπορικές επιθέσεις, με στόχο την υποστήριξη των επιχειρήσεων των Λίβυων πολιτοφυλάκων.

Σύσκεψη Κάρτερ – Ομπάμα

Τις επιλογές αυτές παρουσίασε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ σε μυστική σύσκεψη που είχε με τον πρόεδρο Ομπάμα στις 22 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου. Το σχέδιο αυτό, όμως, δεν υιοθετήθηκε για την ώρα από τον πρόεδρο, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα επιδιώκει να προωθήσει διπλωματική λύση, με τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη.

Το μεγάλο εύρος των σχεδίων επί χάρτου, τα οποία εκπόνησαν από κοινού η Διοίκηση Αφρικής του Πενταγώνου και η Διοίκηση Ειδικών Αποστολών, αποκαλύπτει διχογνωμία στους κόλπους της κυβέρνησης. Στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησαν ότι τέτοιοι βομβαρδισμοί, εφόσον δεν έχουν εξασφαλίσει άριστο συντονισμό, μπορεί να απειλήσουν τις προσπάθειες δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Ο λεπτομερής χαρακτήρας των σχεδίων ενισχύει τα σενάρια που θέλουν μέλη των ειδικών δυνάμεων δυτικών χωρών να βρίσκονται εδώ και μήνες στο έδαφος της Λιβύης.

Τον περασμένο μήνα, η Βρετανία ανακοίνωσε την αποστολή 20 εκπαιδευτών στην Τυνησία, ώστε να ενισχυθούν οι αντιτρομοκρατικές ικανότητες του στρατού της χώρας. Η Ιταλία, από τη μεριά της, επέτρεψε πριν από δύο εβδομάδες για πρώτη φορά την απογείωση οπλισμένων με βόμβες αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones από αεροπορική της βάση στη Σικελία, με στόχο την από αέρος υποστήριξη δυνάμεων λιβυκών πολιτοφυλακών.

Επίσης, τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν στρατόπεδο εκπαίδευσης των τζιχαντιστών στη Σαμπράτα, 75 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, σκοτώνοντας τον Τυνήσιο ισλαμιστή Νουρεντίν Τσουσάν, που θεωρείτο υπεύθυνος στρατολόγησης μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την Αφρική. Τα αεροπορικά αυτά πλήγματα αποδεικνύουν την ανησυχία των ΗΠΑ, που βλέπουν τη Λιβύη να μετατρέπεται σε νέα προκεχωρημένη βάση του ισλαμικού ιερού πολέμου.