ΚΟΣΜΟΣ

Πυρά Τζο Μπάιντεν κατά παλαιστινιακών αρχών

Πυρά Τζο Μπάιντεν κατά παλαιστινιακών αρχών

Την αποδοκιμασία του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, προκάλεσε η στάση της Παλαιστινιακής Αρχής αναφορικά με τη δολοφονία Αμερικανού τουρίστα από Παλαιστίνιο στο Τελ Αβίβ. Η δολοφονία έλαβε χώρα την Τρίτη, στην παραλιακή συνοικία Γιάφα, την ώρα που η σύζυγος και τα εγγόνια του Αμερικανού αντιπροέδρου γευμάτιζαν, σε μικρή απόσταση από το θέατρο του δράματος. «Επιτρέψτε μου να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν παρόμοιες πράξεις, όπως και εκείνους που αποφεύγουν να τις καταδικάσουν», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν από την Ιερουσαλήμ, σε μια έμμεση, πλην σαφή κριτική στην παλαιστινιακή ηγεσία.

Με ανάρτησή της στο Twitter, η Φατάχ, το κόμμα του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε τον δράστη της δολοφονίας «ήρωα και μάρτυρα» του παλαιστινιακού λαού. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του Ισραήλ, που έχει εγκαταλείψει την πολιτική επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος στη βάση των δύο κρατών και αρνείται να τερματίσει την κατοχή», προσθέτει το σχόλιο της Φατάχ.

Την Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν είχε συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες όταν, λίγα τετράγωνα πιο μακριά, ένας Παλαιστίνιος άρχισε να τρέχει κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου του Τελ Αβίβ και να μαχαιρώνει περαστικούς, προτού πυροβοληθεί θανάσιμα από την ισραηλινή αστυνομία. Ο 28χρονος Αμερικανός τουρίστας Τέιλορ Φορς, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχασε τη ζωή του, ενώ 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αποδίδουν το κύμα βίας των τελευταίων μηνών στην αποτελμάτωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και τη συνέχιση των ισραηλινών εποικισμών από την κυβέρνηση Νετανιάχου. «Ο κ. αντιπρόεδρος (των ΗΠΑ) θα έπρεπε να ξεκινήσει από το πραγματικό έγκλημα, την ισραηλινή κατοχή και τους αποικιακού τύπου ισραηλινούς εποικισμούς», σχολίασε σχετικά ο Ναμπίλ Σάαθ, εκ των κορυφαίων συμβούλων του Μαχμούτ Αμπάς.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, οργισμένοι Παλαιστίνιοι, κυρίως νέοι, έχουν σκοτώσει 28 Ισραηλινούς με μαχαίρια, πυροβολισμούς και αυτοκίνητα που χτυπούν πολίτες και αστυνομικούς, σε στάσεις λεωφορείων. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει στο ίδιο διάστημα τουλάχιστον 179 Παλαιστινίους, από τους οποίους οι 121 ήταν, σύμφωνα με τις αρχές, δράστες επιθέσεων. Οι υπόλοιποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο κ. Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την ετήσια στρατιωτική τους βοήθεια προς το Ισραήλ (σήμερα, ύψους τριών δισ. δολαρίων) σε επίπεδα που θα εξασφαλίζουν την αμυντική του θωράκιση. «Δεσμευόμαστε ότι θα εγγυηθούμε την ικανότητα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επρόκειτο στη συνέχεια να μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, για να συναντηθεί με την παλαιστινιακή ηγεσία.