ΚΟΣΜΟΣ

Στο Sky News, USB με στοιχεία 22.000 μελών του ISIS

Στο Sky News, USB με στοιχεία 22.000 μελών του ISIS

ΛΟΝΔΙΝΟ. Φορητή συσκευή αποθήκευσης δεδομένων USB, γνωστή και ως «στικάκι», με τα στοιχεία 22.000 μελών και υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους σε περισσότερες από 50 χώρες, παρέδωσε πρώην μέλος της ισλαμικής οργάνωσης στο βρετανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ανδρας, που δήλωσε πρώην μέλος του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι το όνομά του είναι Αμπου Αχμετ, διοχέτευσε τα ηλεκτρονικά αρχεία στο ειδησεογραφικό δίκτυο. Ο Αμπου Αχμετ είπε ότι είχε απογοητευθεί από το Ισλαμικό Κράτος και ότι αποφάσισε να αφαιρέσει τα αρχεία από τον υπολογιστή του επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της οργάνωσης.

Τα αρχεία περιέχουν αιτήσεις μελών της ισλαμικής οργάνωσης, που περιλαμβάνουν εκτός από τα ονόματα των επίδοξων τζιχαντιστών και αυτά των συγγενών τους, καθώς και αριθμούς τηλεφώνων, επαγγελματικές ειδικότητες και τα ονόματα των ατόμων, που τους σύστησαν.

Ενα από τα αρχεία, με τίτλο «Μάρτυρες», περιέχει κατάλογο ονομάτων μελών του Ι.Κ., που είναι πρόθυμα και εκπαιδευμένα για την πραγματοποίηση επιθέσεων αυτοκτονίας.

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής αντικατασκοπείας της Βρετανίας ΜΙ6, Ρίτσαρντ Μπάρετ, ανέφερε ότι η διαρροή των αρχείων αποτελεί «εκπληκτική επιτυχία» στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Πρόκειται για πραγματικό χρυσωρυχείο στοιχείων τεράστιας σημασίας και μεγάλου ενδιαφέροντος για πολλές υπηρεσίες ασφαλείας και αντικατασκοπείας», δήλωσε ο κ. Μπάρετ, μιλώντας στο Sky News.

Η συσκευή παραδόθηκε στον ανταποκριτή του ειδησεογραφικού δικτύου, Στιούαρτ Ράμσι, στην Τουρκία. Στελέχη δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμούν ότι εφόσον τα στοιχεία είναι γνήσια, τα αρχεία θα βοηθήσουν στον εντοπισμό μελλοντικών δραστών επιθέσεων και των δικτύων που τους υποστηρίζουν. Ο «καταδότης» Αμπου Αχμετ υπήρξε αξιωματικός του ανταρτικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο οποίος μεταπήδησε στο Ισλαμικό Κράτος. Στη συζήτηση που είχε με τον ανταποκριτή του Sky News, ο Αμπου Αχμετ αποκάλυψε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει περιέλθει στον έλεγχο πρώην στρατιωτικών, μελών του κόμματος Μπάαθ του Ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι «αιτήσεις» μελών συνιστούν κατάλογο 23 ερωτήσεων, που περιλαμβάνουν εκτός από το πραγματικό όνομα του αιτούντος, το προσωνύμιο που επιθυμεί να χρησιμοποιεί, τον τόπο γέννησης, τις σπουδές, τις κορανικές γνώσεις και την προηγούμενη απασχόληση.

Οι επίδοξοι μαχητές καλούνται επίσης να αποκαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο ταξίδεψαν στις περιοχές υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και το εάν επιθυμούν να γίνουν μάρτυρες σε επιθέσεις αυτοκτονίας.