ΚΟΣΜΟΣ

Θεωρείται νεκρός ανώτατος ηγέτης του ISIS

Θεωρείται νεκρός ανώτατος ηγέτης του ISIS

Πιθανώς να σκοτώθηκε μία εκ των ηγετικών μορφών του Ισλαμικού Κράτους ο Αμπού Ομάρ αλ Σισάνι, ένας Γεωργιανός που είχε αναπτύξει δραστηριότητα στη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανών αξιωματούχων, ο Σισάνι βρέθηκε στο στόχαστρο αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποίησαν τα αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας την 4η Μαρτίου σε περιοχή κοντά στην πόλη Αλ Σαντάντι της Συρίας.

Ο Γεωργιανός Ταρκχάν Μπατιρασβίλι, μετέπειτα Ομάρ ο Τσετσένος – είχε επικηρυχθεί έναντι πέντε εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, ποσό που θα εισέπραττε οποιοσδήποτε έδινε πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό του. Ο Σισάνι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διατελέσει στο παρελθόν και υπουργός Πολέμου του Ισλαμικού Κράτους. Είχε γεννηθεί το 1986 στη Γεωργία και ήταν εύκολα αναγνωρίσιμος εξαιτίας της παχιάς κόκκινης γενειάδας του, ενώ εθεωρείτο και εκ των στενότερων στρατιωτικών συμβούλων του ιδρυτή του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος φέρεται να τον είχε σε μεγάλη εκτίμηση.

Παρότι δεν κατέστη εφικτή η επιβεβαίωση του θανάτου του Γεωργιανού τζιχαντιστή, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την έκβαση των αεροπορικών πληγμάτων, αναφέροντας ότι μεταξύ των στόχων της αεροπορικής επιδρομής ήταν και ο Σισάνι. Πάντως για τους Αμερικανούς στρατιωτικούς είναι άξιον απορίας γιατί ο Σισάνι ταξίδεψε στο Αλ Σαντάντι από τη Ράκα. «Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό συνέβη σε μία προσπάθεια εμψύχωσης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που τον τελευταίο καιρό έχουν υποστεί μία μακρά σειρά από ήττες από τις Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις», εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Σισάνι είχε πολεμήσει και ως Τσετσένος αντάρτης εναντίον των ρωσικών δυνάμεων προτού στρατολογηθεί στον γεωργιανό στρατό, το 2006. Το 2008 πολέμησε ξανά κατά των Ρώσων στη Γεωργία. Πιστεύεται ότι ήταν ο διοικητής φυλακής στην Τάμπκα, κοντά στη Ράκα, όπου ενδέχεται να κρατούνταν και ξένοι όμηροι. Μετέπειτα υπηρέτησε ως επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.