ΚΟΣΜΟΣ

Αιχμές Ομπάμα κατά Κάμερον και Σαρκοζί με αφορμή τη Λιβυή

Αιχμές Ομπάμα κατά Κάμερον και Σαρκοζί με αφορμή τη Λιβυή

Σφοδρή κριτική κατά των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με την κρίση της Λιβύης, το 2011 άσκησε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέβιντ Κάμερον ήταν απορροφημένος σε άλλα θέματα ενώ ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ήθελε να προβληθεί, με αποτέλεσμα η αφρικανική χώρα να είναι σήμερα βυθισμένη στο χάος.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Atlantic, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας διεθνής συνασπισμός, αρχικά υπό τη Γαλλία και τη Βρετανία και κατόπιν υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, πραγματοποίησε το 2011 τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη που οδήγησαν τελικά στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος και τον θάνατο του Καντάφι, το κράτος κατέρρευσε, αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις άρχισαν να μάχονται για την εξουσία και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επωφελήθηκαν από την κατάσταση για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στη Λιβύη.

«Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος. Όταν αναρωτιέμαι γιατί πήγαν στραβά τα πράγματα, αντιλαμβάνομαι ότι ήμουν πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι, δεδομένου ότι η Λιβύη είναι μια κοντινή τους χώρα, θα εμπλέκονταν περισσότερο στη συνέχεια», υπογράμμισε ο Ομπάμα και συνέχισε:

«Όμως αντί να γίνει κάτι τέτοιο, ο Ντέιβιντ Κάμερον έστρεψε την προσοχή του σε άλλα θέματα και Νικολά Σαρκοζί ήθελε να διαλαλήσει τις επιτυχίες του στις αεροπορικές επιχειρήσεις ενώ εμείς είχαμε ήδη καταστρέψει όλα τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Σημειώνεται ότι τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν σάλο στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο η Ντάουνινγκ Στριτ επιχείρησε να ρίξει τους τόνους:

«Συμφωνούμε ότι απομένουν ακόμη πολλά δύσκολα θέματα για να επιλύσουμε στη Λιβύη. Αλλά, όπως το έχει επαναλάβει πολλές φορές ο πρωθυπουργός, το να βοηθήσουμε αθώους αμάχους που βασανίζονταν και εκτελούνταν από τον ηγέτη τους ήταν η σωστή επιλογή», είπε ένας εκπρόσωπος του Κάμερον. μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.