ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Σάντερς έκανε την έκπληξη στο Μίσιγκαν

Γιατί ο Σάντερς έκανε την έκπληξη στο Μίσιγκαν

Μια αναπάντεχη νίκη πέτυχε ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, στις προκριματικές εκλογές στο Μίσιγκαν, συγκεντρώνοντας το 49,9% των ψήφων έναντι του 48,2% της Χίλαρι Κλίντον. Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Σάντερς πέτυχε την ανατροπή χάρη στην προσωπική του εργασία, ταξιδεύοντας από τη μία άκρη της πολιτείας έως την άλλη και μιλώντας σε πόλεις όπου δεν είχε πατήσει το πόδι του υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα επί πολλές δεκαετίες. Σε κάθε εμφάνισή του δεν έχανε την ευκαιρία να «χτυπήσει» τη Χίλαρι Κλίντον στο ευαίσθητο σημείο της: την υποστήριξη των εμπορικών συμφωνιών, οι οποίες για τους εργάτες των αμερικανικών βιομηχανιών αποτελούν την αιτία απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας. Τα 3/5 των ψηφοφόρων είπαν ότι οι εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες στερούν θέσεις εργασίας, κατέγραψε μια δημοσκόπηση της Edison Research. Oι περισσότεροι από αυτούς ψήφισαν Μπέρνι Σάντερς.

Για την κ. Κλίντον οι προκριματικές εκλογές του Μίσιγκαν σηματοδοτούν μια σοβαρή ήττα σε μία πολιτεία την οποία έκανε σύμβολο της προεκλογικής της εκστρατείας. Τα αποτελέσματα, όμως, των προκριματικών εκλογών φανερώνουν δύο αδύναμα σημεία της προεκλογικής της καμπάνιας: τη μικρή διείσδυση που έχει στους λευκούς άνδρες της εργατικής τάξης και στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους.

Προφανώς, το οδυνηρό μάθημα θα την κάνει να επαναπροσδιορίσει το οικονομικό μήνυμα προς τους εκλογείς που νιώθουν προδομένοι από τον εναγκαλισμό του ελεύθερου εμπορίου με το Δημοκρατικό Κόμμα και έρμαια στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και της απορρύθμισης των αγορών.

Αναμφίβολα, όμως, το Μίσιγκαν είναι το μεγάλο έπαθλο για τον Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος δαπάνησε χρόνο και χρήμα. Η διαφημιστική του εκστρατεία ξεκίνησε πριν από ένα μήνα και το συνολικό της κόστος ανήλθε στα 2 εκατ. δολάρια. Από την άλλη, η Χίλαρι Κλίντον έριξε το βάρος της στη νίκη της «σούπερ Τρίτης».

Επίσης, η προεκλογική εκστρατεία του Σάντερς αποδείχθηκε εξαιρετικά καλά οργανωμένη και με σαφή στρατηγική. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ ταξίδεψε σε κάθε γωνία της πολιτείας, μιλώντας σε πάνω από 41.000 άτομα, και επισκέφθηκε περιοχές που η Χίλαρι Κλίντον είχε παραμελήσει, όπως το Καλαμαζού και το Τράβερς Σίτι.

Η Μπέβερλι Κρίστενσεν, συνταξιούχος πιλότος, περίμενε δύο ώρες στην ουρά για να δει τον Σάντερς στη συγκέντρωσή του στο Τράβερς Σίτι. Και δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της για αυτό που έζησε.

Χαρακτηρίζει «τεράστιο γεγονός» την επίσκεψη ενός υποψηφίου στην περιοχή και δεν μπορεί να θυμηθεί κανέναν διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος να έχει περάσει από την πόλη μετά τον Τζέραλντ Φορντ.

«Ηταν σαν να εμφανίστηκε στη μικρή μας πόλη ένας σούπερσταρ. Νιώσαμε ότι κάποιος μας άκουγε, ότι αφουγκραζόταν τις ανησυχίες μας, και αυτό ήταν πραγματικά σημαντικό», λέει η ίδια. Στην κομητεία Γκραντ Τράβερς, όπου βρίσκεται η ομώνυμη πόλη, ο Μπέρνι Σάντερς συγκέντρωσε το 64% των ψήφων.