ΚΟΣΜΟΣ

Χαρτοφυλάκιο «ασυλίας» για τον Λούλα

Χαρτοφυλάκιο «ασυλίας» για τον Λούλα

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Υπουργικό χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ στη Βραζιλία αναμενόταν να αναλάβει ο τέως πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που επρόκειτο να μεταβεί χθες στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Μπραζίλια για εκ του σύνεγγυς συζήτηση με την πρόεδρο.

Η αποδοχή υπουργικού θώκου από τον τέως πρόεδρο Λούλα σχετίζεται με υπόθεση διαφθοράς εις βάρος του από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Σέρζιο Μόρο, επικεφαλής μεγάλης έρευνας γύρω από παράνομες προμήθειες σε συμβόλαια της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras.

Την περασμένη εβδομάδα, η εισαγγελία της πολιτείας του Σάο Πάολο κατέθεσε αίτημα προσωποκράτησης του Λούλα, έχοντας ασκήσει δίωξη εναντίον του για ξέπλυμα χρήματος μέσω της αγοράς παραθαλάσσιας κατοικίας. Η υπόθεση αυτή δεν σχετίζεται με την έρευνα του εισαγγελέα Μόρο για διαφθορά στην Petrobras.
Η ανάληψη υπουργικού χαρτοφυλακίου θα προσφέρει στον Λούλα ασυλία από την έρευνα του εισαγγελέα Μόρο, αλλά όχι από ενδεχόμενη δίωξη εις βάρος του από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Στις χθεσινές του συζητήσεις με την πρόεδρο Ρούσεφ, ο τέως πρόεδρος και βετεράνος συνδικαλιστής Λούλα αναμενόταν να αποδεχθεί τη θέση του προσωπάρχη της προεδρίας ή το υπουργείο Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων, αντικαθιστώντας σε αυτό τον Ρικάρντο Μπερζόινι.

Τη Δευτέρα, το ειδησεογραφικό περιοδικό Veja αποκάλυψε ότι ο πρώην επικεφαλής του κατασκευαστικού ομίλου Andrade Gutierrez, Οτάβιο Αζεβέδο, ομολόγησε τη συμμετοχή του σε δίκτυο διαφθοράς και χρηματισμού υπουργών της κυβέρνησης. Ο Αζεβέδο φέρεται να αποκάλυψε στους εισαγγελείς ότι η εταιρεία κατέβαλε μεγάλα ποσά σε λογαριασμούς υπουργών, ώστε να εξασφαλίσει συμβόλαια κατασκευής σταδίων ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Την Κυριακή εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε μεγάλες πόλεις της χώρας ζήτησαν την παραίτηση της προέδρου Ρούσεφ, πολλοί από αυτούς κρατώντας πανό με συνθήματα υπέρ του εισαγγελέα Μόρο.