ΚΟΣΜΟΣ

Ανοικτή σύγκρουση με το PKK

Ανοικτή σύγκρουση με το PKK

Εξαπλώνονται στη Νοτιοανατολική Τουρκία οι φονικές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και Κούρδων ανταρτών, στον απόηχο της νέας βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα, που στοίχισε τη ζωή 37 ανθρώπων.

Μέχρι χθες το βράδυ ουδεμία οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης που συγκλόνισε το κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας την Κυριακή. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η επίθεση οργανώθηκε και εκτελέσθηκε από Κούρδους αυτονομιστές. Λίγο αργότερα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ενοχοποίησε τόσο την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση ΡΚΚ όσο και την πολιτοφυλακή YPG, ένοπλο τμήμα του κόμματος των Κούρδων της Συρίας PYD. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι τη βομβιστική επίθεση πραγματοποίησε με αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά, η 24χρονη Σεχέρ Τσαγλά Ντεμίρ, μέλος του ΡΚΚ που εκπαιδεύτηκε επί συριακού εδάφους από μαχητές του YPG.

Η επίθεση της Κυριακής ήταν το δεύτερο μείζον περιστατικό βίας που έπληξε την τουρκική πρωτεύουσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Ανάλογη βομβιστική επίθεση, με στόχο αυτοκινητοπομπή του στρατού, στις 17 Φεβρουαρίου, άφησε πίσω της 29 νεκρούς. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν», η οποία προέρχεται από διάσπαση του ΡΚΚ. Τόσο η αυτονομιστική οργάνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν όσο και το συριακό κουρδικό κόμμα PYD αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη. Ειδικά το PYD αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στα εσωτερικά της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι μάχεται μόνον εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στον συριακό βορρά.

Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική κυβέρνηση απαντά στις πρόσφατες επιθέσεις με μια εκστρατεία γενικευμένης καταστολής των Κούρδων αυτονομιστών και των πολιτικών στηριγμάτων τους. Ενδεικτική ήταν, από αυτή την άποψη, χθεσινή δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε έναν «περισσότερο ευρύ ορισμό της τρομοκρατίας», ο οποίος να περιλαμβάνει όχι μόνο τους φυσικούς αυτουργούς των επιθέσεων, αλλά και των πολιτικών, πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών οι οποίοι, κατά την κρίση του, βοηθούν τους τρομοκράτες. Κατά τον Τούρκο πρόεδρο, δεν υπάρχει διαφορά «ανάμεσα σε έναν τρομοκράτη που κρατάει το όπλο ή τη βόμβα και σε εκείνους που χρησιμοποιούν το αξίωμα ή την πένα τους για να βοηθήσουν τις επιδιώξεις των τρομοκρατών… Είτε είναι μαζί μας, είτε είναι με τους τρομοκράτες».

Η σκληρή τοποθέτηση του Ερντογάν μεταφράζεται ως προανάκρουσμα διώξεων όχι μόνον εναντίον του παράνομου ΡΚΚ, αλλά και του νόμιμου φιλοκουρδικού κόμματος HDP, το οποίο κέρδισε το 11% των ψήφων στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, σε πανεθνικό επίπεδο. Προ ημερών, η κυβέρνηση ζήτησε την άρση της βουλευτικής ασυλίας εκπροσώπων του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ενισχύοντας τους φόβους ότι σκοπεύει να θέσει εκτός νόμου το HDP.

Απαντώντας στη βομβιστική επίθεση της Κυριακής, η τουρκική αεροπορία εξαπέλυσε τη Δευτέρα επιδρομές εναντίον βάσεων του ΡΚΚ στα όρη Καντίλ, στα σύνορα με το Ιράκ, ενώ χθες τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων, εξαπέλυσαν επιδρομές σε αρκετές κουρδικές πόλεις της Νοτιοανατολικής Τουρκίας που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση πολιορκίας. Οι χειρότερες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου ένας αστυνομικός και τρεις Κούρδοι αντάρτες έχασαν τη ζωή τους. Από την πλευρά του, ο Τσεμίλ Μπαγίκ, εκ των στρατιωτικών ανταρτών του ΡΚΚ, απείλησε με αντίποινα όχι μόνο στις κουρδικές περιοχές, αλλά «οπουδήποτε» στην Τουρκία.