ΚΟΣΜΟΣ

Κουρδική Ομοσπονδία στη Συρία

Κουρδική  Ομοσπονδία στη Συρία

Παρά τις ελπίδες για πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος που δημιούργησε η απόφαση Πούτιν για απόσυρση του κύριου όγκου των στρατευμάτων από τη Συρία, οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης περιπλέκονται από τις εξελίξεις στο Κουρδικό.

Απογοητευμένοι από την άρνηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα να τους προσκαλέσει στη Γενεύη εξαιτίας της κατηγορηματικής αντίθεσης της Αγκυρας, οι Κούρδοι της Συρίας εμφανίζονται αποφασισμένοι να πάρουν την υπόθεση της αυτονομίας στα χέρια τους. Αυτό υποδηλώνει η διάσκεψη που άρχισε χθες στην κουρδική πόλη της βόρειας Συρίας Ρμεϊλάν, με αντικείμενο τη δημιουργία «δημοκρατικού, ομοσπονδιακού συστήματος στη Ροτζάβα», δηλαδή στη βόρεια Συρία. Η διάσκεψη διοργανώνεται από ένα μέτωπο κουρδικών οργανώσεων με κορμό το κόμμα PYD, το ένοπλο τμήμα του οποίου, η πολιτοφυλακή YPG, μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Οι Κούρδοι μαχητές ελέγχουν μια συνεχή ζώνη, μήκους περίπου 400 χιλιομέτρων, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, από τα σύνορα με το Ιράκ, στα ανατολικά, μέχρι τον ποταμό Ευφράτη, στα δυτικά. Αυτή η συνεχής εδαφική έκταση υποδιαιρείται στα κουρδικά «καντόνια» της Τζαζίρα και του Ευφράτη. Οι Κούρδοι μαχητές ελέγχουν άλλον ένα θύλακο, το «καντόνι» του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία. Ανάμεσα στις δύο υπό κουρδικό έλεγχο περιοχές παρεμβάλλεται μια λωρίδα μήκους περίπου 100 χιλιομέτρων, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους τζιχαντιστές.

Στην κουρδική διάσκεψη που ξεκίνησε χθες, εκπροσωπούνται και τα τρία κουρδικά «καντόνια». Οπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Κούρδος αξιωματούχος Αλντάρ Χαλίλ, η διάσκεψη αναμένεται να εγκρίνει διακήρυξη με την οποία θα δημιουργηθεί μια ομοσπονδιακή δομή στις κουρδικές περιοχές. Πρόσφατα, η ρωσική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δεχθεί μια πολιτική λύση που θα προβλέπει τη μετατροπή της Συρίας σε ομόσπονδο κράτος, κάτι που θα εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, και μια ορισμένη αυτονομία για τους Κούρδους. Ωστόσο η συριακή κυβέρνηση κατέστησε σαφή την αντίθεσή της σε κάθε συζήτηση περί ομοσπονδίας. Σε μια σπάνια περίπτωση σύμπτωσης των θέσεων Δαμασκού-Αγκυρας, αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θεωρεί «θεμελιώδους σημασίας ζήτημα την εθνική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας». Χθες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την αντίθεση των ΗΠΑ σε μονομερείς διακηρύξεις αυτόνομων περιοχών αλλά σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ήταν αντίθετες με μια ομοσπονδιακή λύση αν αυτό επιλέξει ο συριακός λαός στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από την αεροπορική βάση του Χμεϊμίν, στην επαρχία της Λαττάκειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών πρακτορείων, έχει ήδη αποχωρήσει περίπου το 50% των δυνάμεων που βρίσκονταν στη Συρία. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, χαιρέτισε την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτίμησε ότι «ενδεχομένως έχουμε την καλύτερη ευκαιρία που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια για τον τερματισμό του πολέμου» και ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Μόσχα. «Ιδιαίτερα θετική» χαρακτήρισε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, παρά το γεγονός ότι Μόσχα και Ριάντ υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα του εμφυλίου.

Την ίδια ώρα, στη Γενεύη, ο Στάφαν ντε Μιστούρα αποφάσιζε να δεχθεί τη συμμετοχή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις φιλορωσικής ομάδας της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, η οποία δεν είχε γίνει δεκτή στον προηγούμενο γύρο. Η λεγόμενη «Ομάδα της Μόσχας» είναι αποδεκτή και από το καθεστώς της Δαμασκού, σε αντίθεση με τον κύριο αντιπολιτευτικό συνασπισμό, τη λεγόμενη «Υψηλή Επιτροπή Διαπραγματεύσεων», που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. Ο εν λόγω συνασπισμός θέτει ως προϋπόθεση την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, ενώ η φιλορωσική αντιπολίτευση ζητεί άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας χωρίς προϋποθέσεις που ανατινάζουν εκ των προτέρων τις γέφυρες της πιθανής συνδιαλλαγής.