ΚΟΣΜΟΣ

Επεισοδιακή ορκωμοσία Λούλα ντα Σίλβα

Επεισοδιακή ορκωμοσία Λούλα ντα Σίλβα

ΡΙΟ. Ο τέως πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος συνελήφθη πριν από λίγες μέρες με την κατηγορία της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος, ανέλαβε χθες επίσημα καθήκοντα προσωπάρχη στην κυβέρνηση της νυν προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, αφού ορκίστηκε εν μέσω διαδηλώσεων κατά του διορισμού του και δικαστικών πρωτοβουλιών για να μην υλοποιηθεί η απόφαση. «Δεν θα γίνει κανένα πραξικόπημα!», διακήρυξε ο Λούλα ντα Σίλβα κατά τη διάρκεια της τελετής στο προεδρικό μέγαρο Πλανάλτο στην Μπραζίλια, ενώ τον διέκοψε ένας διαδηλωτής που φώναξε «είναι όνειδος!» και αποδοκιμάστηκε από τους παρευρισκόμενους. Η πρόεδρος της Βραζιλίας διεμήνυσε ότι «οι κραυγές των πραξικοπηματιών δεν θα μας κάμψουν», αντιδρώντας στις διαδηλώσεις κατά του διορισμού του Λούλα.

Λίγο πριν από την τελετή, υποστηρικτές του Λούλα ντα Σίλβα συγκρούστηκαν με αντιπάλους του Κόμματος των Εργατών έξω από το προεδρικό μέγαρο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού για να απωθήσει τις αντίπαλες ομάδες και να απομακρύνει από το σημείο περίπου 300 διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που προσπάθησαν να εισέλθουν στην πλατεία, την οποία είχαν καταλάβει εκατοντάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα υπέρ της αποπομπής της Ρούσεφ και της σύλληψης του Λούλα, έκλεισαν επίσης την κεντρική λεωφόρο Παουλίστα στο Σάο Πάολο.

Ο διορισμός του Λούλα τού εξασφαλίζει ασυλία σε όλα τα δικαστήρια, πλην του ανωτάτου δικαστηρίου. Ωστόσο η κίνηση του ομοσπονδιακού δικαστή της Μπραζίλια για ακύρωση του διορισμού, με το επιχείρημα ότι εμποδίζει την «ελεύθερη άσκηση της δικαιοσύνης», αναμένεται να οξύνει εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Χθες επρόκειτο να ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής της Ρούσεφ και φιλοκυβερνητικοί παράγοντες ήλπιζαν ότι ο διορισμός του Λούλα θα συσπειρώσει το κατακερματισμένο κυβερνητικό στρατόπεδο.