ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Ομπάμα την Κυριακή στην Κούβα

Επίσκεψη Ομπάμα την Κυριακή στην Κούβα

Ο Μπαράκ Ομπάμα μεταβαίνει την Κυριακή στην Κούβα για να επισφραγίσει μια προσέγγιση που θεωρούνταν για καιρό αδιανόητη και χαιρετίσθηκε ομόφωνα σε όλο τον κόσμο, σε αντίθεση, την ώρα του απολογισμού, με τις διαμάχες που περιβάλλουν τις επιλογές, και τις αναβολές του, στη Μέση Ανατολή.

Η επιφυλακτικότητα είναι το κύριο στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής του 44ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος εξελέγη με την υπόσχεση να βάλει τέλος σε δύο πολέμους (στο Ιράκ και το Αφγανιστάν).

Ωστόσο, με την επιδίωξή του να γράψει «ένα νέο κεφάλαιο» με τη χώρα αυτή στα ανοικτά της Φλόριντα, επέδειξε μια τόλμη την οποία δεν είχε κανένας από τους προκατόχους του.

Όταν το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειωθεί την Κυριακή στην Κούβα, δύο ημέρες έπειτα από εκείνο του Βενεζουελανού Νικολάς Μαδούρο και σχεδόν έναν αιώνα μετά την τελευταία επίσκεψη ενός εν ενεργεία αμερικανού προέδρου, ο Ομπάμα θα γυρίσει μια σελίδα της ιστορίας των ΗΠΑ και θα προβάλει την εικόνα της πρώτης παγκόσμιας δύναμης στο σύνολο της Λατινικής Αμερικής.

Στο ταξίδι του αυτό, στο οποίο θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους, τη Μάλια και τη Σάσα, θα έχει μια ιδιαίτερη συνάντηση με τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο. Αντίθετα δεν έχει προγραμματιστεί καμιά συνομιλία του με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ραούλ, τον Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από την εξουσία εδώ και μια δεκαετία.

Ο Ομπάμα, ο οποίος θα συναντηθεί με διαφωνούντες και πρωταγωνιστές της οικονομικής ζωής, θα απευθυνθεί την Τρίτη σε όλους τους Κουβανούς με μια ομιλία που θα αναμεταδοθεί από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπως εκείνη της 17ης Δεκεμβρίου 2014, όταν είχε ανακοινώσει από τον Λευκό Οίκο την προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πρώην εχθρικές χώρες.

«Θεωρούμε ότι η ομιλία αυτή είναι μια μοναδική στιγμή στην ιστορία των δύο χωρών μας», εξήγησε ο Μπεν Ρόουντς, στενός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου, ο οποίος διεξήγε επί 18 μήνες μυστικές διαπραγματεύσεις με την Αβάνα.

Επίσκεψη οικογενειακώς στην παλιά πόλη, φόρος τιμής στον πατέρα της ανεξαρτησίας Χοσέ Μαρτί στην πλατεία της Επανάστασης, αγώνας μπέιζμπολ: η τριήμερη επίσκεψη θα έχει επίσης συμβολικούς σταθμούς και δυνατές εικόνες.