ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Κούβα

Ιστορική επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Κούβα

Στην Κούβα μεταβαίνει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για να επισφραγίσει μια προσέγγιση που θεωρούνταν για καιρό αδιανόητη και η οποία χαιρετίστηκε ομόφωνα σε όλο τον κόσμο.

Οταν το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειωθεί στην Αβάνα, δύο ημέρες έπειτα από εκείνο του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και σχεδόν έναν αιώνα μετά την τελευταία επίσκεψη εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου, ο Ομπάμα θα γυρίσει μια σελίδα στην Ιστορία των ΗΠΑ και θα προβάλει την εικόνα της πρώτης παγκόσμιας δύναμης στο σύνολο της Λατινικής Αμερικής. Στο ταξίδι του αυτό, στο οποίο θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους, τη Μάλια και τη Σάσα, θα έχει μια ιδιαίτερη συνάντηση με τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο.

Αντίθετα, δεν έχει προγραμματιστεί καμιά συνομιλία του με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ραούλ, τον ιστορικό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την εξουσία εδώ και μια δεκαετία. Ο Ομπάμα, ο οποίος θα συναντηθεί με διαφωνούντες και με πρωταγωνιστές της οικονομικής ζωής, θα απευθυνθεί την Τρίτη σε όλους τους Κουβανούς με μια ομιλία που θα αναμεταδοθεί από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπως εκείνη της 17ης Δεκεμβρίου 2014, οπότε είχε ανακοινώσει από τον Λευκό Οίκο την προσέγγιση ανάμεσα στις δύο άλλοτε εχθρικές χώρες.

Ο κατάλογος αυτών με τους οποίους θα έχει επαφές ο Μπαράκ Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένων των διαφωνούντων, δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, σχολίασε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Λευκός Οίκος. Την περασμένη Πέμπτη μια 76χρονη Κουβανή που προσκάλεσε τον Ομπάμα στο σπίτι της στην Αβάνα έλαβε απάντηση από τον Αμερικανό πρόεδρο, στην πρώτη επιστολή που «ταξίδεψε» απευθείας στην Κούβα εδώ και δεκαετίες.