ΚΟΣΜΟΣ

Ενας πρόεδρος των ΗΠΑ στην Κούβα

Ενας πρόεδρος των ΗΠΑ στην Κούβα

Αβάνα, Κούβα, 19 Ιανουαρίου 1928.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Κάλβιν Κούλιτζ και η σύζυγός του Γκρέις (αριστερά) με τον πρόεδρο της Κούβας Γεράρδο Ματσάδο υ Μοράλες και τη σύζυγό του Ελβίρα. Φωτογραφίζονται στο περιθώριο της Παναμερικανικής Συνδιάσκεψης. Ηταν η πρώτη και, μέχρι σήμερα, η τελευταία επίσημη επίσκεψη εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου στην Κούβα. Αυτή η μοναδικότητα θα αναιρεθεί την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, με την επίσκεψη στην Κούβα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που ασφαλώς θα περάσει στην ιστορία.

Εχουν προηγηθεί δύο επισκέψεις στην Κούβα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ. Ο Ομπάμα και ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά και αντάλλαξαν τυπική χειραψία διάρκειας τριών δευτερολέπτων κατά την κηδεία του Νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα, στις 10 Δεκεμβρίου 2013.

Ενα χρόνο αργότερα, στις 17 Δεκεμβρίου 2014, Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν, κεχωρισμένως, την έναρξη προσπαθειών για τη βελτίωση των αμερικανοκουβανικών σχέσεων. Ξανασυναντήθηκαν το 2015 στον Παναμά και στη Νέα Υόρκη. Με τη μεσολάβηση του εξ Αργεντινής Πάπα Φραγκίσκου επιτεύχθηκε επαναπροσέγγιση και στις 20 Ιουλίου 2015 Ουάσιγκτον και Αβάνα αποκατέστησαν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί στις 3 Ιανουαρίου 1961. Αιτία της διακοπής ήταν κυρίως η ένταση η οποία είχε προκληθεί από την πολιτική που ασκούσε έναντι των επιχειρήσεων αμερικανικών συμφερόντων ο Φιντέλ Κάστρο· είχε αψηφήσει τη σύσταση που του είχε κάνει στις 19 Απριλίου 1959, κατά τη συνάντησή τους στις ΗΠΑ, ο τότε αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον «να ακολουθήσει την ορθή οδό».

Τη διακοπή των σχέσεων ακολούθησε, στις 23 Φεβρουαρίου, η αμερικανική απόφαση επιβολής εμπορικού εμπάργκο στη νησιωτική γείτονά της και στις 17 Απριλίου αμερικανικές υπηρεσίες επιχείρησαν εισβολή παραστρατιωτικών στον κουβανικό Κόλπο των Χοίρων, η οποία απέτυχε. Η Κούβα κατέστη προκεχωρημένη βάση πυραύλων της Σοβιετικής Ενωσης στο αμερικανικό ημισφαίριο και ο κόσμος έφτασε στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.