ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Μειωμένες οι τουριστικές κρατήσεις στην Τουρκία μετά τις βομβιστικές επιθέσεις

WSJ: Μειωμένες οι τουριστικές κρατήσεις στην Τουρκία μετά τις βομβιστικές επιθέσεις

Μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, για τις οποίες υπεύθυνοι θεωρήθηκαν το Ισλαμικό Κράτος ή Κούρδοι μαχητές, καθώς και η διπλωματική διαμάχη με τη Ρωσία, πλήττουν την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Οι κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι εμφανίζονται μειωμένες κατά 40% σε σύγκριση με πέρυσι και τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου. Εκατοντάδες ξενοδοχεία, πανσιόν και μικρά θέρετρα διατίθενται προς πώληση.

Και αυτή η αναταραχή δεν φαίνεται να έχει τέλος. Το Σάββατο, τέσσερις ξένοι τουρίστες έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση σε πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης, χτύπημα για το οποίο θεωρήθηκε υπεύθυνο το Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν ονειρευτήκαμε μια τέτοια τρομερή κατάσταση», δήλωσε ο Μπόρα Αντάλι, 35χρονος ξενοδόχος στην Αττάλεια, ο οποίος προσπαθεί να πουλήσει το τριών αστέρων θέρετρό του. «Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κρίση και το εύρος της δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό».

Ο τουρκικός τουριστικός κλάδος γνώρισε άνθηση τα τελευταία χρόνια χάρη στους Ρώσους τουρίστες που συνέρεαν στις ακτές της Μεσογείου καθώς και στους επισκέπτες από δυτικές και αραβικές χώρες, καθώς η Τουρκία θεωρήθηκε σταθερή και ασφαλής σε σχέση με προορισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Ο τουρισμός αντιστοιχεί σε πάνω από το 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Τουρκίας και απασχολεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ή περίπου το 7% του εργατικού δυναμικού της χώρας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Τα έσοδα από τον τουρισμό τριπλασιάστηκαν την περίοδο από το 2001 έως το 2014 φθάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 34,3 δισεκ. δολαρίων.

Οι αρχές έχουν προσπαθήσει να τονώσουν τον κλάδο, όπου τους τελευταίους μήνες σχεδόν 2.000 τουριστικές μονάδες έχουν διατεθεί διαδικτυακά προς πώληση. Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τη χορήγηση 543 εκατ. λιρών (190 εκατ. δολαρίων) σε άμεσες επιδοτήσεις και αναδιαρθρώσεις χρεών ενώ είπε ότι θα παράσχει πιστωτικές εγγυήσεις σε εγχώριους τουριστικούς πράκτορες και θα επιδοτεί συγκεκριμένες πτήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με ταξιδιωτικούς ομίλους, έπονται μεγαλύτερες δυσκολίες. Ο Γερμανικός Ταξιδιωτικός Σύνδεσμος και η TUI, ο μεγαλύτερος όμιλος ταξιδίων παγκοσμίως, είπαν ότι οι θερινές τους κρατήσεις για την Τουρκία έχουν μειωθεί κατά 40% συγκριτικά με πέρυσι.

Ο τουριστικός κλάδος κατέγραφε καλές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, με την ευρύτερη οικονομία να σημειώνει ανάπτυξη περίπου 3% από 5% κατά μέσο τη προηγούμενη δεκαετία. Πέρυσι, ωστόσο, τα έσοδα συρρικνώθηκαν για πρώτη φορά από το 2010, σημειώνοντας πτώση κατά 8% στα 31,5 δισεκ. δολάρια. Τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, υποχωρώντας κατά 19% συγκριτικά με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Η μείωση του αριθμού των επισκεπτών θα μπορούσε να επιδεινώσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, καθώς ο τουρισμός είναι βασική πηγή ξένου συναλλάγματος.

Ο Αντάλι λέει πως δεν σχεδιάζει να επανεπενδύσει τα χρήματα από την πώληση του ξενοδοχείου του. «Δεν έχει μέλλον αυτός ο κλάδος», δήλωσε ο Αντάλι. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αττάλεια, είχαμε τον Πόλεμο του Κόλπου και ακόμα και τότε τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα».