ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Να επιμείνουμε στη βελτίωση της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών της Ε.Ε

Αυστρία: Να επιμείνουμε στη βελτίωση της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών της Ε.Ε

Σε μία καλύτερη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των χωρών της Ε.Ε. επιμένει η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, ζητώντας τη δημιουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μίας πλατφόρμας για την ανταλλαγή πληροφοριών όλων των μυστικών υπηρεσιών, καθώς «δεν επιτρέπεται να χάνουμε χρόνο».

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, η κ. Λάιτνερ ανέφερε ότι από τις διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν, θα μπορούσε, είτε να δημιουργηθεί ένας ειδικός θεσμός, είτε η πλατφόρμα να συνδεθεί με ένα εθνικό κράτος, χωρίς ωστόσο και να μπορεί να αποσαφηνίσει πώς θα λειτουργεί αυτή η πλατφόρμα,

Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ χαρακτήρισε δυσάρεστο το γεγονός, ότι έως τώρα δεν λειτουργεί ανάλογα η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και ανέφερε ως παράδειγμα πως στην λεγόμενη «τράπεζα δεδομένων για τζιχαντιστές», έχουν παράσχει πληροφορίες, ουσιαστικά μόνον πέντε χώρες.

Κατά την άποψή της, στην Αυστρία, η συνεργασία ανάμεσα στις αρχές και στη μυστική υπηρεσία λειτουργεί άψογα και ούτως ή άλλως βρίσκονται σε καλό δρόμο τα μέτρα που ελήφθησαν τον περασμένο χρόνο, όπως ο νόμος προστασίας του κράτους, ο νόμος ελέγχων των συνόρων και ο «νόμος περί συμβόλων», ενώ μέσα στη φετινή χρονιά πρόκειται να γίνουν προσλήψεις 1.500 επιπλέον αστυνομικών και να ακολουθήσουν οι προσλήψεις άλλων 2.000 μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σκεπτική εμφανίστηκε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών απέναντι σε προτάσεις για την μεταφορά των ελέγχων ασφαλείας στα αεροδρόμια στους χώρους πριν από τις πύλες τους, ενώ η ίδια υποστηρίζει πως πρέπει να γίνει συζήτηση επάνω σε αυτό το θέμα, όπως και για εκείνο της πλατφόρμας των μυστικών υπηρεσιών, κατά το επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Η ίδια, επισημαίνοντας πως συνεχίζονται ακόμη οι έρευνες των βελγικών αρχών, απέφυγε να δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες ως προς τις φήμες ότι ένας από τους υπόπτους των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, ο Ναΐμ Λααχραούι, είχε επισημανθεί στην Αυστρία πριν από μερικούς μήνες.