ΚΟΣΜΟΣ

Εκλάπη το κρανίο του Σαίξπηρ από τον τάφο του

Εκλάπη το κρανίο του Σαίξπηρ από τον τάφο του

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το κρανίο του Σαίξπηρ λείπει πιθανότατα από τον τάφο του, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση αρχαιολόγου, ο οποίος επιβεβαιώνει τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό ότι ο τάφος του Βάρδου είχε συληθεί από τυμβωρύχους. Η υπόθεση επιτείνει το μυστήριο γύρω από τα απομεινάρια του Σαίξπηρ, ο οποίος βρίσκεται θαμμένος στο Στράτφορντ απόν Εϊβον της Κεντρικής Αγγλίας. Τετρακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του και την κηδεία του στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, οι μελετητές εξασφάλισαν άδεια να προχωρήσουν σε ψηφιακή σάρωση του τάφου του μεγαλύτερου δραματουργού της Αγγλίας, με τη βοήθεια ραντάρ που διαπερνά το έδαφος. Ακριβώς όμως στην περιοχή του δαπέδου της εκκλησίας, στην οποία θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται το κρανίο του Βάρδου, παρατήρησαν ίχνη παρεμβάσεων. Ο τάφος δεν έχει όνομα, αλλά φέρει την επιτύμβια επιγραφή «Καλέ φίλε, για όνομα του Θεού συγκρατήσου, και μην σκάψεις τη σκόνη, την κλεισμένη εδώ μέσα. Ευλογημένος όποιος λυπηθεί τούτες τις πέτρες, καταραμένος όποιος τα κόκαλά μου ανασαλέψει» (Good friend, for Jesus’ sake forbear, To dig the dust enclosed here, Blest be the man that spares these stones, But cursed be he that moves my bones).

Ο αρχαιολόγος Κέβιν Κολς από το Πανεπιστήμιο Σταφορντσάιρ, είναι πεπεισμένος ότι σε κάποιο σημείο της Ιστορίας κάποιος μπήκε μέσα στον τάφο και απέσπασε το κρανίο του Σαίξπηρ. «Είναι πολύ πειστική η υπόθεση ότι το κρανίο του δεν βρίσκεται στην Αγία Τριάδα», σχολιάζει. Τα ευρήματα επιτείνουν το μυστήριο για την τελευταία κατοικία του. Στην προσπάθειά της να εντοπίσει το κρανίο του Σαίξπηρ, η ομάδα του Κολ εξέτασε μια εικασία ότι ήταν κρυμμένο σε μια σφραγισμένη κρύπτη άλλης εκκλησίας, 24 χλμ. κατά μήκος της αγγλικής υπαίθρου, στο Ουστερσάιρ. Η ανάλυση του κρανίου όμως απέδειξε ότι ανήκε σε μια γυναίκα, η οποία είχε ηλικία 70 ετών όταν πέθανε.

Η ιστορία του χαμένου κρανίου εμφανίστηκε στο περιοδικό Argosy το 1879, που απέδωσε την απομάκρυνση σε τυμβωρύχους, όταν η σύληση τάφων ήταν αρκετά συνηθισμένη. Τα κρανία ήταν αξιόλογα αντικείμενα απόκτησης εκείνη την εποχή, επειδή η ευφυΐα θα ήταν εμφανής στα απομεινάρια ενός άνδρα του βεληνεκούς του Σαίξπηρ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στον «Αμλετ» ο ήρωας κρατάει ένα κρανίο καθώς εκφράζει τις σκέψεις του για τον θάνατο.

Η ηλεκτρονική σάρωση των οστών του Σαίξπηρ, ο οποίος κείται δίπλα στη σύζυγό του Αν Χάθαγουεϊ, πραγματοποιήθηκε με μη παρεμβατικό τρόπο, εξήγησε η ομάδα, η οποία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα σε ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί αύριο στο Channel 4. «Υπάρχουν τόσο πολλοί αντιφατικοί μύθοι και θρύλοι για τον τάφο του Βάρδου», υπενθύμισε ο Κολς σε ανακοίνωσή του. «Αυτά τα αποτελέσματα θα πυροδοτήσουν αναμφισβήτητα συζητήσεις, ακαδημαϊκές αντιπαραθέσεις και αμφιλεγόμενες θεωρίες για τα επόμενα χρόνια. Ακόμη και σήμερα, η σκέψη των ευρημάτων στέλνει ρίγη στη σπονδυλική μου στήλη», πρόσθεσε.

Πόλος έλξης τα έργα του

Οι παραστάσεις των έργων του Σαίξπηρ παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς στην Αγγλία αλλά και πόλος έλξης για πολλούς διάσημους ηθοποιούς. Ο τελευταίος αστέρας π.χ. που υποδύθηκε τον Αμλετ ήταν ο 39χρονος Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, γνωστός κυρίως από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην τηλεοπτική σειρά «Σέρλοκ». Για χάρη του η περσινή παράσταση στο Λονδίνο έγινε το πιο γρήγορο θεατρικό sold-out όλων των εποχών.

Στα εκδοτήρια οι θαυμαστές του περίμεναν ακόμα και 17 ώρες με την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια ακύρωση της τελευταίας στιγμής. Οσο για τη μαύρη αγορά, τα μαγικά χαρτάκια έφτασαν να πωλούνται ακόμα και 1.500 λίρες.