ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ο στρατός απελευθέρωσε την ακρόπολη Παλμύρας, νεκρός ο υπαρχηγός του ΙK

Συρία: Ο στρατός απελευθέρωσε την ακρόπολη Παλμύρας, νεκρός ο υπαρχηγός του ΙK

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος υπέστη διπλό πλήγμα σήμερα στη Συρία, καθώς έχασε την ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Παλμύρας ενώ ταυτόχρονα σκοτώθηκε και ο υπαρχηγός της, ο Άμπντελ Ραχμάν αλ Καντούλι.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μπήκαν την Πέμπτη στην Παλμύρα την οποία είχε καταλάβει από πέρσι τον Μάιο το ΙΚ. "Οι ένοπλες δυνάμεις μας, σε συνεργασία με τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας (ένοπλη πολιτοφυλακή) έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την αρχαία ακρόπολη της Παλμύρας αφού επέφεραν βαριές απώλειες στους τρομοκράτες του Ντάες" ανέφερε μια στρατιωτική πηγή, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ.

Η συριακή τηλεόραση πρόσθεσε ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, απέκλεισαν τον δρόμο που συνδέει την Παλμύρα με την κεντρική Συρία και το Ντέιρ Εζόρ, το προπύργιο του ΙΚ στα ανατολικά της χώρας.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις "απέχουν 600 μέτρα (…) από την καρδιά του αρχαιολογικού χώρου αλλά προχωρούν αργά γιατί υπάρχουν νάρκες" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Αμπντελκαρίμ. "Η Παλμύρα σύντομα θα απελευθερωθεί πλήρως", πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός "απελευθέρωσε τη συνοικία των ξενοδοχείων και των εστιατορίων καθώς και την Κοιλάδα των Τάφων" που είναι παγκοσμίως γνωστή για τα ταφικά μνημεία της. "Μετά από την τραγωδία που ζούσε στη Συρία εδώ και πέντε χρόνια και τους 10 μήνες αφότου έπεσε η Παλμύρα… είναι η πρώτη φορά που αισθανόμαστε χαρά. Προσευχόμαστε να έρθει γρήγορα η νίκη, ώστε να περιοριστεί η καταστροφή. Η Παλμύρα, υπό τον έλεγχό τους, ήταν η καταστροφή ενός πολιτισμού", πρόσθεσε.

Μια στρατιωτική πηγή έκανε λόγο για οδομαχίες σε δύο συνοικίες στα βορειοδυτικά της Παλμύρας.

Ο Αμπντελκαρίμ είπε ότι ζήτησε από τις συριακές αρχές "να προστατεύσουν την αρχαία πόλη από καταστροφές". Το ΙΚ έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημίες σε μνημεία και σε αρχαιολογικούς θησαυρούς ανυπολόγιστης αξίας, όπως στους Ναούς του Βήλου και του Βάαλ και στην Αψίδα του Θριάμβου.

"Όσο πλησιάζουμε στον αρχαιολογικό χώρο, θα χρησιμοποιούμε λιγότερο βαρέα όπλα και πυροβολικό για να μην πειράξουμε ό,τι απέμεινε", σημείωσε μια στρατιωτική πηγή.

Στις εικόνες που προβλήθηκαν από την τηλεόραση σήμερα φαίνεται ότι αρκετοί κίονες και κάποια από τα κτίρια έχουν σωθεί.

Η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα χαιρέτισε τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού. "Εδώ και έναν χρόνο, η λεηλασία της Παλμύρας είναι το σύμβολο της πολιτιστικής εθνοκάθαρσης στη Μέση Ανατολή" τόνισε.

Από την Ουάσινγκτον, ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ ανακοίνωσε την "εξόντωση" του Άμπντελ Ραχμάν αλ Καντούλι, ο θάνατος του οποίου, όπως είπε, "θα βάλει φρένο στις δυνατότητες του ΙΚ να διεξάγει επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία και το εξωτερικό". Σύμφωνα με τον Κάρτερ ο Καντούλι ήταν από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη των τζιχαντιστών αφού είχε αναλάβει τον ρόλο του "υπουργού Οικονομικών" στο χαλιφάτο της οργάνωσης και ήταν υπεύθυνος για πολλές επιχειρήσεις της σε τρίτες χώρες. Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει με το ποσό των 7 εκατομμυρίων δολαρίων, τρία λιγότερα απ' όσα προσφέρουν για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην εξόντωση του ηγέτη του ΙΚ, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Το ΙΚ δέχεται επίσης ισχυρές πιέσεις και στο Ιράκ, όπου οι ένοπλες δυνάμεις, με την υποστήριξη αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές, έχουν εξαπολύσει από την Πέμπτη μια επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Στη Ράκα, την ντε φάκτο "πρωτεύουσα" του χαλιφάτου, ο ιμάμης του ΙΚ Άμπου Άλι αλ Σαρίι, στο κήρυγμά του μετά την προσευχή της Παρασκευής επαίνεσε τις τρομοκρατικες επιθέσεις στις Βρυξέλλες που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 31 ανθρώπους. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα υπάρξουν "και άλλες επιθέσεις εναντίον των απίστων της Δύσης".