ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος ήταν ο αντίκτυπος του χτυπήματος σε ΗΠΑ

Ποιος ήταν ο αντίκτυπος του χτυπήματος σε ΗΠΑ

Τα αισθήματα φόβου και οργής, που κυριαρχούν και στις ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, λειτουργούν υποβοηθητικά στην υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος συνδυάζει ευθέως την τρομοκρατία με τη μετανάστευση, χρησιμοποιώντας επιθετική ρητορική και προτείνοντας ακραίες λύσεις.

Λίγες μόλις ώρες μετά το χτύπημα των τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες, ο Τραμπ τάχθηκε και πάλι υπέρ του «κλεισίματος των συνόρων μας», τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι «πολύ, πολύ προσεκτικές σε ποιους επιτρέπουν να εισέλθουν στη χώρα». Αλλωστε, έχει ευθέως προτείνει να απαγορευθεί η είσοδος στην Αμερική όλων των μουσουλμάνων –πρόταση που γίνεται αποδεκτή από το 60% των Ρεπουμπλικανών, αλλά αντίθετα την απορρίπτει το 82% των Δημοκρατικών– ενώ επικρίνει την Αγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους για την εφαρμογή της πολιτικής «ανοικτών θυρών». Στο πνεύμα αυτό υιοθετεί ανάλογη ρητορική και σκληρή στάση έναντι των μεταναστών που εισέρχονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό, δηλώνοντας δημόσια ότι είναι «εγκληματίες, έμποροι ναρκωτικών και βιαστές».

Αλλά δεν είναι μόνον ο Τραμπ. Ο κύριος αντίπαλός του για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα, γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, κινήθηκε σε ανάλογο πνεύμα δηλώνοντας ότι «η επίθεση στις Βρυξέλλες είναι εν πολλοίς το προϊόν της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης, η οποία απέτυχε και επέτρεψε να εισέλθουν μαζικά οι ισλαμιστές τρομοκράτες στην Ευρώπη». Ακόμη και ο μετριοπαθής και πιο σοβαρός υποψήφιος, κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέιζικ, επισήμανε ότι «η Ευρώπη άνοιξε τις πόρτες στους μετανάστες, αλλά χωρίς να έχει πραγματικές διαδικασίες ελέγχου των μεταναστών».

Η απήχηση του Τραμπ, αλλά και γενικότερα η σκληρή στάση όλων των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, αντανακλά την αυξημένη ευαισθησία που υπάρχει για το θέμα της τρομοκρατίας μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος. Μετά την επιθετική εμφάνιση και δράση του Ισλαμικού Κράτους, τους τελευταίους μήνες η τρομοκρατία έχει ξεπεράσει την οικονομία ως το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί το πιο συντηρητικό κομμάτι της αμερικανικής κοινής γνώμης, αλλά σε μεγάλο βαθμό και ολόκληρη την κοινωνία.

Οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι η στρατηγική και οι τακτικοί χειρισμοί του Μπαράκ Ομπάμα στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας είναι καταστροφικά για τις ΗΠΑ.