ΚΟΣΜΟΣ

Τι θα γίνει με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας

Τι θα γίνει με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας

Ποια θα είναι η τύχη της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες; Οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα λειτουργήσει ως επιπλέον λόγος για να μην «περπατήσει», πριν καν επαναπροωθηθεί ο πρώτος μετανάστης στις 4 Απριλίου. Σε αυτού του είδους τις επιφυλάξεις εντάσσουν και το ερώτημα τι θα γίνει μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες, σε σχέση με την άρνηση χωρών να δεχθούν Σύρους από την Τουρκία, όπως συνέβη την Τετάρτη με την Πολωνία. «Ας “δουλέψει” η συμφωνία και στη συνέχεια βλέπουμε πώς θα γίνει η αναδιανομή», είπε στην «Κ» αξιωματούχος της ολλανδικής προεδρίας.

Σύμφωνα με πηγές στο Βερολίνο, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που πιστεύει απόλυτα στη συμφωνία ως μέθοδο εκτόνωσης του προσφυγικού, παρά τα γεγονότα στις Βρυξέλλες, εξήγησε στον κ. Τσίπρα ότι θα χρειασθεί καλή προετοιμασία για να πετύχει η συμφωνία, και σε αυτή την κατεύθυνση η Γερμανία συνεργάζεται ήδη επί ελληνικού εδάφους με τις ισχυρές χώρες της Ενωσης, μεταξύ των οποίων και με τη Μεγάλη Βρετανία.

Την Τετάρτη μετέβη στην Αγκυρα ο ειδικός συντονιστής της Ε.Ε. Μάρτιν Βερβέι, προκειμένου να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση τις λεπτομέρειες της νομοθετικής αλλαγής που πρέπει να εφαρμόσει στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να γίνει δυνατή η επαναπροώθηση όσων θα επιστρέφει η Ελλάδα. Η Τουρκία δεν παρέχει καθεστώς προστασίας σε πολίτες αραβικών ή αφρικανικών χωρών, παρά μόνο σε πολίτες της Ευρώπης. Εννοείται ότι η συζήτηση έγινε πλέον και υπό το πρίσμα των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη βελγική πρωτεύουσα.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. να γνωματεύσουν ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για την επαναπροώθηση ατόμων που ζητάνε προστασία, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι νομικές υπηρεσίες της Κομισιόν δεν ήταν σε θέση να δώσουν τέτοια γνωμάτευση. «Κάτι απολύτως φυσιολογικό», λέει ο νομικός Γιάννης Κτιστάκις, «αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (MSS κατά Ελλάδος και Βελγίου), που αναγνωρίζει το καθεστώς αυτό για την ίδια την Ελλάδα».

Πολύ δύσκολα, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει τη νομική ευθύνη μίας τέτοιας ρύθμισης, ενώ και η Αρχή για το άσυλο αποκλείεται να συμφωνήσει σε ρύθμιση που στην ουσία θα αναιρεί τον ρόλο του. Ετσι, η κάθε περίπτωση αιτούντος ασύλου θα κρίνεται ξεχωριστά.

Σε κείμενο που έχει αναρτήσει η υπηρεσία για τους πρόσφυγες, το 2014, αναφέρεται: «Οι οικονομικοί μετανάστες έχουν, κατ’ αρχήν, τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όποτε το θελήσουν, σε αντίθεση με τους πρόσφυγες που δεν μπορούν να επιστρέψουν μέχρι να αλλάξει εκεί η κατάσταση, έτσι ώστε να μπορούν να γυρίσουν και να είναι ασφαλείς». Με άλλα λόγια, μόνο εάν κάποιος δεν είναι πρόσφυγας, μπορεί να επιστραφεί στη χώρα του.