ΚΟΣΜΟΣ

Απέχει πολύ η «ένωση ασφαλείας»

Απέχει πολύ η «ένωση ασφαλείας»

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στον απόηχο των πολύνεκρων επιθέσεων στις Βρυξέλλες ότι η Ε.Ε. πρέπει να γίνει «ένωση ασφαλείας». Ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε την ανάγκη κοινής πολιτικής ασφαλείας και άμυνας.

Ωστόσο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απέχει ακόμα περισσότερο από αυτό τον στόχο σε σύγκριση με τις άλλες μορφές ένωσης –τραπεζική, δημοσιονομική– που θεωρούνται απαραίτητες για τη μακροημέρευσή της.

Και οι φωνές που υψώνονται έπειτα από κάθε τρομοκρατική θηριωδία για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές ασφαλείας γρήγορα ατoνούν, αφού λήξει ο συναγερμός. Ο Ιαν Λέσερ του German Marshall Fund σημειώνει στην «Κ» ότι η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ «θα πρέπει να υπερβούν την πίεση που υπάρχει σήμερα προς επανεθνικοποίηση των πολιτικών τόσο στη μετανάστευση όσο και στην ασφάλεια».

Μιλώντας την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «πρέπει να βελτιωθούμε, επειγόντως» στην ανταλλαγή πληροφοριών και στον συντονισμό μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας. Αναφέρθηκε επίσης στην καθυστέρηση υιοθέτησης των προτάσεων της Κομισιόν για την αναθεώρηση της υφιστάμενης απόφασης-πλαισίου για την τρομοκρατία (που χρονολογείται από το 2002) και έγκρισης της οδηγίας για τις καταστάσεις των επιβατών. Τόνισε, τέλος, τη σημασία καλύτερης χρήσης των δυνατοτήτων ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ συνοριοφυλάκων, στο πλαίσιο του Συστήματος Πληροφόρησης Σένγκεν των βάσεων δεδομένων της Interpol σχετικά με απολεσθέντα ή κλαπέντα ταξιδιωτικά έγγραφα και της Συνθήκης Προυμ για την ανταλλαγή ιατροδικαστικών στοιχείων μεταξύ αστυνομικών αρχών.

Οι κοινοτικοί πόροι που διατίθενται για τον Frontex σε ετήσια βάση είναι 142,6 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός της Europol, της ευρωαστυνομίας, ήταν 95,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το προσωπικό της στα τέλη του 2015 ήταν 940 άτομα. Το FBI, η ετήσια χρηματοδότηση του οποίου φτάνει τα 8,5 δισ. δολάρια, απασχολεί σε μόνιμη βάση πάνω από 35.000 άτομα. O ομοσπονδιακός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για θέματα ασφαλείας στο εσωτερικό αυξήθηκε μεταξύ του 2002-2016 από 22 σε 41 δισ. δολάρια.

Τον Ιανουάριο τέθηκε σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο (ECTC), με έδρα το αρχηγείο της Europol στη Χάγη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ, «φιλοδοξία μας είναι το ECTC να μετατραπεί σε πληροφοριακό κόμβο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στην Ε.Ε.». Στην παρέμβασή του την Τετάρτη, ωστόσο, ο κ. Αβραμόπουλος, σε μία έμμεση κριτική της απροθυμίας των εθνικών αστυνομικών αρχών να θέσουν τα δεδομένα τους στη διάθεση των «28», είπε ότι «τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη το ένα στο άλλο». Πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι η Επιτροπή «καλεί συνεχώς» τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν περισσότερους πόρους, ειδικούς και πληροφορίες.