ΚΟΣΜΟΣ

Οι Δημοκρατικοί εκτός ΗΠΑ ψηφίζουν Σάντερς

Οι Δημοκρατικοί εκτός ΗΠΑ ψηφίζουν Σάντερς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Μπέρνι Σάντερς επικράτησε πανηγυρικά στις ψηφοφορίες των «Δημοκρατικών στο Εξωτερικό», καθώς συγκέντρωσε το 69% των ψήφων έναντι 31% της Χίλαρι Κλίντον. Δύο στους τρεις Αμερικανούς που ψήφισαν εκτός ΗΠΑ, σε περισσότερες από 170 χώρες παγκοσμίως, επέλεξαν τον κ. Σάντερς, σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που όμως δεν επηρεάζει δραστικά τα δεδομένα της εκλογικής μάχης. Παρά την αύξηση της συμμετοχής κατά 50% σε σύγκριση με το 2008, η μάχη δόθηκε για μόλις 17 εκπροσώπους στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον Ιούλιο – όσους και η μικρότερη σε εκλογική επιρροή πολιτεία του Γουαϊόμινγκ. Με βάση τα αποτελέσματα, ο κ. Σάντερς θα στείλει εννέα αντιπροσώπους στο συνέδριο και η κυρία Κλίντον τέσσερις, ενώ άλλοι τέσσερις είναι οι σούπερ αντιπρόσωποι, που θα καθορισθούν από το κόμμα.

Στην Ελλάδα, επίσης, επικράτησε ο Μπέρνι Σάντερς, όμως με σχετικά μικρότερο ποσοστό, 56% έναντι 44% της Χίλαρι Κλίντον. Η ψηφοφορία έγινε την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία των Αθηνών, και η διαδικασία ήταν η ίδια με εκείνη που ακολουθείται στις ΗΠΑ, με περισσότερους από 40 εθελοντές να συνδράμουν και τις ψήφους να αποστέλλονται για δεύτερη καταμέτρηση, μαζί με τις εξ αποστάσεως, στις ΗΠΑ.

Υψηλή η συμμετοχή

Σύμφωνα με τον ταμία που εκτελεί και χρέη εκπροσώπου Τύπου της επιτροπής των «Δημοκρατών στο Εξωτερικό Ελλάδος», Αλεκ Μάλεϊ, «είναι ιδιαίτερα σημαντικά για εμάς η υψηλή συμμετοχή και οι πολλοί νέοι ψηφοφόροι που εγγράψαμε». Μάλιστα, η επιτροπή της Ελλάδος τονίζει ότι «σε αντίθεση με κάποιες πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς, οι Δημοκρατικοί στο Εξωτερικό καλωσορίζουν την υψηλή συμμετοχή και κάνουν τη διαδικασία της εγγραφής και της ψηφοφορίας εύκολη».

Το ενδιαφέρον ήταν έντονο παγκοσμίως και συνολικά καταμετρήθηκαν 34.570 ψήφοι, σε εκλογικά κέντρα αλλά και μέσω φαξ, email και ταχυδρομείου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Σάντερς κέρδισε με σημαντική διαφορά σε όλες σχεδόν τις χώρες που έχουν εκλογικές επιτροπές, πλην της Σιγκαπούρης, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Νιγηρίας. Οπως εξηγεί ο κ. Μάλεϊ στην «Κ», «οι Δημοκρατικοί που βρίσκονται στο εξωτερικό τείνουν να γνωρίζουν καλύτερα τις παγκόσμιες υποθέσεις από εκείνους στις ΗΠΑ και ο δημοκρατικός σοσιαλισμός (με αξιοπρεπή ιατρική κάλυψη για όλους σχεδόν) όπως εξασκείται στην Ευρώπη δεν τους φαίνεται ιδιαίτερα τρομακτικός. Γενικά, οι Δημοκρατικοί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τείνουν να είναι πιο αριστεροί από εκείνους στις ΗΠΑ».

Οπως εκτιμά ο ίδιος, πάντως, οι θέσεις του Σάντερς για την Ελλάδα είναι άγνωστες σχεδόν σε όλους, πέρα από το ότι τάσσεται υπέρ της διαγραφής του χρέους και εναντίον του ΔΝΤ. Αντίστοιχα, θεωρεί ότι η Κλίντον στην Ελλάδα πιθανώς να χρεωθεί τις επιλογές του συζύγου της στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ εκτιμά πως οι ψηφοφόροι δεν της πίστωσαν ιδιαίτερα την επίσκεψη του Κλίντον στην Αθήνα το 1999.