ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Μόσχας – Τεχεράνης για στενή συνεργασία στο θέμα της Συρίας

Συμφωνία Μόσχας – Τεχεράνης για στενή συνεργασία στο θέμα της Συρίας

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν συμφώνησαν σήμερα να εντείνουν τις διμερείς επαφές τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την κατάσταση στη Συρία, καθώς και οι δύο χώρες είναι στενοί σύμμαχοι του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα της Συρίας και για μια σειρά άλλων ζητημάτων τοπικού ενδιαφέροντος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. "Έγινε μια λεπτομερής συζήτηση για το συριακό ζήτημα, κατά κύριο λόγο όσον αφορά τις επιτυχείς ενέργειες του συριακού στρατού που κατάφερε να απωθήσει τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους από την ιστορική πόλη της Παλμύρας με τη βοήθεια των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων" αναφέρει η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η ανακατάληψη της Παλμύρας θεωρείται "πραγματικά σημαντικό γεγονός".

Ο πρόεδρος Ροχανί τόνισε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας είναι βασικοί παράγοντες για την ειρήνευση στη Συρία.

"Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας οι πολιτικές συνομιλίες (μεταξύ των διαφορετικών συριακών πλευρών) θα πρέπει να επιταχυνθούν, χωρίς όμως να σταματήσει η μάχη εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία", είπε ο Ιρανός πρόεδρος σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

Τόσο το Κρεμλίνο όσο και ο γραμματέας του Ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συνεχάρησαν τον Άσαντ για την ανακατάληψη της Παλμύρας. "Η ιρανική κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να στηρίζουν πλήρως τη Συρία και τον Άξονα της Αντίστασης", είπε ο Αλί Σαμχανί.

Το Ιράν αποκαλεί "Άξονα της Αντίστασης" τις χώρες και τις οργανώσεις που τάσσονται κατά του Ισραήλ.