ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομική βοήθεια 20 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για το προσφυγικό

Οικονομική βοήθεια 20 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για το προσφυγικό

Οικονομική ενίσχυση ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων θα προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό και στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου για το έργο τους σχετικά με την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στη δυτική Τουρκία και τα Βαλκάνια.

Η χορήγηση της νέας αυτής οικονομικής βοήθειας ανεβάζει το σύνολο του ποσού που έχει διατεθεί από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα 44 εκατ. δολάρια από την έναρξή της.

Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην Ύπατη Αρμοστεία την παροχή έκτακτης ανάγκης και βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες, να στηρίξει τη δημιουργία κατάλληλων κέντρων υποδοχής, να ενισχύσει την παρακολούθηση της προστασίας και να συνδράμει τις αρχές στην καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων που φτάνουν στις χώρες αυτές. Παράλληλα με τα χρήματα αυτά στόχος είναι να ενισχυθεί η παροχή συμβουλών στους πρόσφυγες και μετανάστες, οι στρατηγικές πληροφόρησης του κοινού και η ενημέρωση των κοινοτήτων προέλευσης των ανθρώπων αυτών για τους νόμιμους τρόπους να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Μέρος του ποσού θα δοθεί και στην υποστήριξη της συνεργασίας της Διεθνής Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες περίπου 200.000 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη έμφαση να δίνεται στις ανάγκες για τροφή, ψυχολογική υποστήριξη, νερό και συνθήκες υγιεινής καθώς και τον τρόπο εντοπισμού των οικογενειών προσφύγων και μεταναστών. Η χρηματοδότηση στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό αποβλέπει μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση της φυλετικής βίας.