ΚΟΣΜΟΣ

Σχέσεις χούλιγκαν με την Ακροδεξιά στο Βέλγιο

Σχέσεις χούλιγκαν με την Ακροδεξιά στο Βέλγιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι περίπου 400 οπαδοί ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών που αμαύρωσαν με ναζιστικούς χαιρετισμούς και ρατσιστικά συνθήματα την τελετή μνήμης στα θύματα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, την Κυριακή, προέρχονταν από τον χώρο των οργανωμένων συλλόγων ποδοσφαιρικών ομάδων, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών του χώρου. Ο Βέλγος ειδικός των εξτρεμιστικών οργανώσεων Μανουέλ Αμπραμοβίτς εκτιμά ότι η βελγική άκρα Δεξιά διατηρεί εδώ και δεκαετίες στενούς δεσμούς με συλλόγους φανατικών οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Εξετάζοντας τις φωτογραφίες της διαδήλωσης της Κυριακής στο κέντρο των Βρυξελλών, ο Αμπραμοβίτς εντόπισε πολλούς διαβόητους νεοναζί, όπως τον ιδρυτή της οργάνωσης BDL (Βελγική Λίγκα Αμυνας), ενώ οι μόνοι που συμμετείχαν ενεργά στις συγκρούσεις με την αστυνομία ήταν μέλη της νεοναζιστικής γαλλόφωνης οργάνωσης «Εθνος» (Nation), αλλά και της ολλανδόφωνης «Αυτόνομοι Εθνικιστές της Φλάνδρας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Libre Belgique, οι διαδηλωτές της Κυριακής προέρχονταν από ευρύ φάσμα ποδοσφαιρικών συλλόγων της χώρας όπως οι Αντερλεχτ (οπαδοί της οποίας φαίνεται πως πλειοψηφούσαν μεταξύ των ακροδεξιών διαδηλωτών), Μπριζ, Γκαντουάζ, Αμβέρσα, Μπέερσοτ, Σταντάρ Λιέγης, Σαρλερουά, ακόμη και από την τοπική ομάδα της συνοικίας Μόλενμπεκ, την οποία τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ παρουσιάζουν –εσφαλμένα– ως αμιγώς μουσουλμανική. Ο κ. Αμπραμοβίτς προειδοποιεί, όμως, ότι οι ρατσιστικές αντιλήψεις στο Βέλγιο δεν περιορίζονται στους οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων.

«Τα ισλαμοφοβικά συναισθήματα στο Βέλγιο ξεπερνούν κατά πολύ τον πολιτικό χώρο της άκρας Δεξιάς. Ορισμένες σφυγμομετρήσεις εμφανίζουν ποσοστό 50% του πληθυσμού της χώρας να εκφράζει αντιμουσουλμανικές απόψεις. Ορισμένοι από τους οπαδούς ποδοσφαίρου που δεν ανήκουν στην άκρα Δεξιά, αλλά κατέβηκαν στη διαδήλωση της Κυριακής, εξέφρασαν επίσης την απογοήτευσή τους για την αρνητική στάση των υπόλοιπων –μη ποδοσφαιρόφιλων– συγκεντρωμένων απέναντί τους», λέει ο Αμπραμοβίτς.