ΚΟΣΜΟΣ

Αποχώρηση – πλήγμα για την Ντίλμα Ρούσεφ

Αποχώρηση – πλήγμα για την Ντίλμα Ρούσεφ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Αντιμέτωπη με την απομάκρυνσή της από την προεδρία βρίσκεται η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, μετά την απόφαση του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, του PMDB, να αποχωρήσει από τη συμμαχία με το Εργατικό κόμμα της προέδρου. Η αποχώρηση του PMDB σημαίνει ότι η πρόεδρος Ρούσεφ έχει πλέον ελάχιστες πιθανότητες να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων τής Κάτω Βουλής, που απαιτούνται για την απόρριψη της πρότασης μομφής εναντίον της, η πρώτη ψηφοφορία της οποίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι ακυρώνει το ταξίδι της στην Ουάσιγκτον για σήμερα και αύριο, όπου επρόκειτο να παραστεί στη διεθνή σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια. Εάν, όπως όλα δείχνουν, η Κάτω Βουλή ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής, η Γερουσία θα εκκινήσει διαδικασία εξέτασης των κατηγοριών εις βάρος της κ. Ρούσεφ, ενώ υπηρεσιακός πρόεδρος θα διορισθεί ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος, του PMBD, Μισέλ Τεμέρ. Οι βουλευτές και γερουσιαστές του Εργατικού κόμματος έχουν, όμως, ριχτεί σε αγώνα δρόμου, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσουν ψήφους συναδέλφων τους υπέρ της κ. Ρούσεφ.

«Δεν μπορούμε για την ώρα να δώσουμε ακριβή εκτίμηση, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερβάλλουν όταν μιλούν για την κοινοβουλευτική στήριξη που απολαμβάνει η πρόταση μομφής, είπε ο Αλφόνσο Φλόρενς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος στην Κάτω Βουλή.