ΚΟΣΜΟΣ

Γιουνκέρ: «Δεν στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ η απόφαση για την Apple»

junckerg20

Η απόφαση της ΕΕ πως η Apple Inc πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία για καθυστερούμενους φόρους βασίστηκε σαφώς σε γεγονότα και σε υφιστάμενους κανόνες και δεν είναι μια απόφαση που στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η απόφαση αυτή είναι σαφώς βασισμένη σε γεγονότα (…) Εφαρμόζουμε τους κανόνες σύμφωνα με τα γεγονότα και τη νομοθεσία», δήλωσε μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Χανγκτζού, επισημαίνοντας πως η Apple είχε επωφεληθεί από υπερβολικά φορολογικά πλεονεκτήματα που της είχαν χορηγηθεί από το Δουβλίνο και πως θα ήταν παράλογο να είχε επιλεγεί το πεδίο της φορολογίας για να γίνει επίθεση στις ΗΠΑ.

Ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε ακόμη πως οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ για τη διατλαντική συνθήκη ελεύθερου εμπορίου (TTIP ή Tafta), καθώς η εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευτεί παραμένει πλήρως σε ισχύ.

Δεδομένης της εντολής που έχουν δώσει στην Κομισιόν τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη συνθήκη με τις θετικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση, δήλωσε, παρά τις αντιρρήσεις που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στους κόλπους των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας.