ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Ζεεχόφερ

09s7sch

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η έκκληση της Αγκελα Μέρκελ για μετριοπάθεια έπεσε στο κενό, όπως φαίνεται από το κείμενο θέσεων των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα συζητηθεί στη διάσκεψη του κόμματος το Σαββατοκύριακο και το οποίο οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες χαρακτήρισαν «ανοικτή επίθεση» προς την Αγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση της Μέρκελ με τον επικεφαλής της CSU Χορστ Ζεεχόφερ την Κυριακή αναμένεται δύσκολη – αν και δεν θα είναι η πρώτη φορά.

Πέρυσι, στην αντίστοιχη διάσκεψη της CSU, ο Ζεεχόφερ κάλεσε τη Μέρκελ στη σκηνή και την άφησε να στέκεται δίπλα του επί 13 λεπτά ενώ εκείνος επέκρινε την πολιτική της στο προσφυγικό. Ενα χρόνο αργότερα, η Μέρκελ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν μπορούσε παρά να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα στους χιλιάδες πρόσφυγες που ζητούσαν πέρυσι καταφύγιο στην Ευρώπη και ότι εν συνεχεία πέτυχε τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ενώ ο Ζεεχόφερ εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την πολιτική της αποτυχημένη.

Αυτό που έχει αλλάξει είναι η διολίσθηση της CSU σε θέσεις που αντιγράφουν ανοικτά αυτές της AfD, του ξενοφοβικού κόμματος που έχει σημειώσει σημαντικές εκλογικές επιτυχίες στις περιφερειακές εκλογές των τελευταίων μηνών. Πολλές από τις θέσεις αυτές παραβιάζουν βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, όπως το δικαίωμα ασύλου. Συγκεκριμένα, το κείμενο ζητάει να τεθεί ανώτατο όριο 200.000 αιτήσεων ασύλου ετησίως στη Γερμανία και όσοι φθάνουν στα σύνορα, όταν ξεπεραστεί ο αριθμός αυτός, να επαναπροωθούνται χωρίς να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Επίσης, το έγγραφο προτείνει να δίδεται προτεραιότητα σε πρόσφυγες «που προέρχονται από τον δικό μας, δυτικό πολιτισμό». Οταν πέρυσι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν είχε πει ότι η χώρα του θα δίνει άσυλο μόνο σε χριστιανούς, είχε υπάρξει κατακραυγή για την παραβίαση του οικουμενικού δικαιώματος στο άσυλο, αλλά φαίνεται ότι τώρα η CSU τρέχει για μία ακόμη φορά στον δρόμο που χάραξε ο Ορμπαν. Επίσης το κείμενο ζητάει να καταργηθεί η διπλή υπηκοότητα, μέτρο που θίγει 4 εκατομμύρια Γερμανούς με διπλό διαβατήριο, αλλά και να καταργηθεί η μπούργκα και το νικάμπ, τα οποία χαρακτήρισε «στολή του ισλαμισμού». Δεδομένου ότι οι γυναίκες που καλύπτουν πλήρως το κεφάλι τους στη Γερμανία είναι ελάχιστες, το ερώτημα είναι σε ποιο ακροατήριο απευθύνεται το μέτρο αυτό.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2017 από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έγινε δεκτή με ποικίλα σχόλια. Κάποιοι σχολιαστές διερωτήθηκαν αν αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός του Σόιμπλε, καθώς ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος το 2017, ενώ άλλοι σημείωσαν ότι οι φοροαπαλλαγές 15 δισ. ευρώ που υπόσχεται για το μεθεπόμενο οικονομικό έτος δεν είναι παρά προεκλογικό τρικ.