ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Παραβίαση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα η παράταση των κυρώσεων από το Κογκρέσο»

Ιράν: «Παραβίαση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα η παράταση των κυρώσεων από το Κογκρέσο»

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να παρατείνει κατά 10 χρόνια τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν παραβιάζει την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που υπεγράφη μεταξύ της χώρας και των έξι μεγάλων δυνάμεων το 2015.

«Η παράταση των κυρώσεων από το αμερικανικό Κογκρέσο αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας. Θα το αναφέρουμε στην επιτροπή του Ιράν που είναι αρμόδια για τον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπαχράμ Γασεμί.

Γερουσιαστές και Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η ανανέωση των υφιστάμενων κυρώσεων εναντίον του Ιράν, που εγκρίθηκε ομόφωνα χθες, δεν παραβιάζουν τη συμφωνία, η οποία προβλέπει τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων εναντίον της.

«Η αμερικανική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να τηρεί τις διεθνείς της συμφωνίες (…) Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δεχθεί να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να αποτρέψει τέτοια μέτρα», πρόσθεσε ο Γασεμί.

Οι κυρώσεις εις βάρος του Ιράν ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, αν δεν ανανεωθούν. Ο Λευκός Οίκος δεν είχε ζητήσει την παράτασή τους, όμως από την άλλη δεν έχει εκφράσει και σοβαρές αντιρρήσεις. Κάποια μέλη της Γερουσίας εκτιμούν μάλιστα ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα υπογράψει την παράταση.