ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην κυβερνήτη του Τέξας επιλέχθη από τον Τραμπ για το υπουργείο Ενέργειας

Ο πρώην κυβερνήτη του Τέξας επιλέχθη από τον Τραμπ για το υπουργείο Ενέργειας

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη επισήμως, ότι για υπουργό Ενέργειας επέλεξε τον Ρικ Πέρι, τον πρώην κυβερνήτη του Τέξας και πρώην αντίπαλό του στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών.

Αν η υποψηφιότητά του επικυρωθεί από την αμερικανική Γερουσία, τότε ο Πέρι θα τεθεί επικεφαλής ενός υπουργείου την κατάργηση του οποίου είχε προτείνει στη διάρκεια της εκστρατείας των προκριματικών για το χρίσμα το 2012.

Τότε είχε δηλώσει πως επιθυμεί να καταργήσει το υπουργείο Ενέργειας, όπως και αυτό του Εμπορίου και το Παιδείας. Αυτό που, μάλιστα, φαίνεται να του στοίχισε κατά πολύ στην υποψηφιότητά του ήταν το γεγονός πως ξέχασε το όνομα του υπουργείου του οποίου αναμένεται να ηγηθεί. Αφού ανέφερε το Εμπορίου και το Παιδείας είπε: «Το τρίτο. Δεν θυμάμαι. Συγγνώμη».

Ο Πέρι έχει υπάρξει υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δύο φορές, ενώ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των προκριματικών εκλογών του 2016 είχε αποκαλέσει τον Τραμπ «καρκίνωμα του συντηρητισμού». Ωστόσο, αργότερα τον υποστήριξε και έδωσε μαζί του τη μάχη για την προεδρία.

Ο Τραμπ επέλεξε ακόμα για την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών τον Ράιαν Ζίνκε, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της μεταβατικής κυβερνητικής ομάδα.

Ο Ζίνκε είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Μοντάνα και πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού ναυτικού (Navy SEAL).

Ο 55χρος Ζίνκε θα αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει περισσότερους από 70.000 υπαλλήλους στις ΗΠΑ, ενώ ελέγχει, ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% των ομοσπονδιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών πάρκων (Yellowstone και Yosemite).

Η επιλογή του Ζίνκε ξάφνιασε τους ηγετικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που τον θεωρούσαν ως την καλύτερη επιλογή στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Μοντάνα το 2018, με αντίπαλο το Δημοκρατικό Γερουσιαστή Τζον Τέστερ.