ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας από Ομπάμα και Αμπε στο Περλ Χάρμπορ

Μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας από Ομπάμα και Αμπε στο Περλ Χάρμπορ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκέφθηκαν μαζί το Περλ Χάρμπορ, στις νήσους της Χαβάης, σε μια συμβολική κίνηση που σκόπευε να τονίσει την ισχύ της αμερικανοϊαπωνικής συμμαχίας χθες, λίγες εβδομάδες προτού αναλάβει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών ο ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Άμπε και ο Ομπάμα τίμησαν τους νεκρούς στο Μνημείο του Θωρηκτού Arizona, μια πλωτή αποβάθρα πάνω από τα υπολείμματα του ομώνυμου θωρηκτού το οποίο βυθίστηκε στην αεροπορική επίθεση της Ιαπωνίας το 1941, γεγονός το οποίο ώθησε την Αμερική να μπεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Άμπε είναι ο πρώτος ιάπωνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το μνημείο, το οποίο αποτελεί κεντρικό σημείο του ιστορικού χώρου στη νήσο Οάχου.

Από δύο στεφάνια, το ένα έγραφε «Εις μνήμην, Σίνζο Άμπε, πρωθυπουργός Ιαπωνίας», και το άλλο «Εις μνήμην, Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών». Οι δύο ηγέτες τότε έριξαν πέταλα λουλουδιών στη θάλασσα.

Ο κ. Άμπε εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του για τα θύματα της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ. «Πρόεδρε Ομπάμα, πολίτες των ΗΠΑ και όλου του κόσμου, ως πρωθυπουργός της Ιαπωνίας εκφράζω τα ειλικρινά και αιώνια συλλυπητήριά μου στις ψυχές όσων έχασαν τη ζωή τους εδώ», είπε ο κ. Άμπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι η επίσκεψη του κ. Άμπε στο Περλ Χάρμπορ, δείχνει τη δύναμη της συμφιλίωσης. «Μια υπενθύμιση ότι ακόμα και οι πιο βαθιές πληγές του πολέμου, μπορούν να δώσουν τη θέση τους στη φιλία και την ειρήνη», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι οι δεσμοί ΗΠΑ – Ιαπωνίας είναι πλέον ισχυρότεροι από ποτέ.

«Δεν μπορούμε να επιλέξουμε την ιστορία που κληρονομούμε, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε ποια μαθήματα θα αντλήσουμε από αυτήν», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Ελπίζω ότι μαζί στέλνουμε ένα μήνυμα στον κόσμο, πως έχει να κερδίζει περισσότερα στην ειρήνη, από ό,τι στον πόλεμο».

Οι ιαπωνικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Περλ Χάρμπορ το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου 1941 με μαχητικά αεροσκάφη που έφεραν τορπίλες και βόμβες, σφυροκοπώντας τον αμερικανικό στόλο που ήταν αγκυροβολημένο εκεί, με σκοπό να καταστρέψουν την αμερικανική δύναμη στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η συνάντηση των δύο ηγετών είχε επίσης σκοπό να ενισχύσει τη σχέση των δύο εταίρων ενόψει της ορκωμοσίας του Τραμπ (στις 20 Ιανουαρίου), του οποίου η αντίθεση στην εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού TPP και η προεκλογική του απειλή ότι θα αναγκάσει τις σύμμαχες χώρες να πληρώσουν παραπάνω για την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφός τους έχει ανησυχήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ όπως η Ιαπωνία.

Ο 'Αμπε συναντήθηκε με τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο, και τον αποκάλεσε «έμπιστο ηγέτη».

Η επίσκεψη του ιάπωνα ηγέτη στο Περλ Χάρμπορ ακολουθεί την προ μηνών επίσκεψη του Ομπάμα, την πρώτη ενός εν ενεργεία αμερικανού προέδρου, στη Χιροσίμα, όπου οι ΗΠΑ έριξαν την ατομική βόμβα το 1945.

Κατά την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ο Ομπάμα έκανε επίκληση για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ κάλεσε τις ΗΠΑ να «ενισχύσουν κατά πολύ και να επεκτείνουν» τις πυρηνικές τους δυνατότητες, και σύμφωνα με αναφορές στα μέσα χαιρέτησε τον ανταγωνισμό μεταξύ χωρών για τα πυρηνικά όπλα.