ΚΟΣΜΟΣ

Ρομπότ – «πυροσβέστες» θα σβήνουν φωτιές στα σπίτια

Για τον καθηγητή Μηχανολογίας του Trinity College στο Χάρτφορντ των ΗΠΑ, Τζέικομπ Μέντελσον, ο ανιχνευτής καπνού είναι ένα θαυμάσιο τεχνολογικό επίτευγμα. Διαθέτει, όμως, περιορισμούς. Ενώ ο ανιχνευτής μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη πυρκαγιάς, δεν μπορεί να κάνει τίποτε για την αντιμετώπισή της. Για το λόγο αυτό, οι πολίτες χρειάζονται πυροσβεστικούς σταθμούς κοντά στους τόπους κατοικίας και εργασίας τους. Αυτό, όμως, παρουσιάζει ένα νέο πρόβλημα. Οπως αναφέρει ο καθηγητής Μέντελσον: «Διαπίστωσα με φρίκη ότι ενώ ο ανιχνευτής καπνού δουλεύει αποτελεσματικά, αποστέλλοντας ηχητικά σήματα, έως ότου φθάσει η πυροσβεστική, το σπίτι θα έχει καταστραφεί ολοσχερώς».

Διαγωνισμός ρομπότ

Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, και επειδή λατρεύει τα ρομπότ, ο δρ Μέντελσον επινόησε την ιδέα των πυροσβεστικών ρομπότ για το σπίτι, προκηρύσσοντας διαγωνισμό για την κατασκευή πρωτοτύπου. Τα διαγωνιζόμενα ρομπότ πρέπει να ανακαλύψουν τη φωτιά και μετά να τη σβήσουν. Επειτα από οκτώ ετήσιους διαγωνισμούς, ο δρ Μέντελσον παραδέχεται ότι αν και τα ρομπότ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να σβήσουν αποτελεσματικά μία τυπική οικιακή πυρκαγιά, πλησιάζουν στο στόχο αυτό. Πάνω από 500 διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν στον πρόσφατο διαγωνισμό, από χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα, το Κουβέιτ, η Ρουμανία, η Αργεντινή και οι ΗΠΑ. Τα ρομπότ τους κινήθηκαν σε ένα μοντέλο οικίας, τεσσάρων δωματίων με διαδρόμους. Τα πλέον εξελιγμένα ρομπότ αντιμετώπισαν εμπόδια, όπως έπιπλα, χαλιά και σκάλες. Τα ρομπότ είναι μικρά, μιας και οι κανονισμοί περιορίζουν τον όγκο τους σε 300 κυβικά εκατοστά. Στόχος του διαγωνισμού είναι το σβήσιμο ενός κεριού. Ο δρ Μέντελσον δήλωσε ότι τα οικιακά ρομπότ μπορεί κάποια ημέρα να έχουν μέγεθος ηλεκτρικής σκούπας. «Μόλις καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αξιόπιστα λειτουργικά προγράμματα, μπορούμε να κατασκευάσουμε ρομπότ, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να χειρισθούν πυροσβεστικό υλικό», αναφέρει ο καθηγητής. Ο καθηγητής Μηχανολογίας Ντέιβιντ Ολγκρεν του Trinity College, υπήρξε σύμβουλος της ομάδας φοιτητών του κολεγίου, η οποία συμμετείχε στο διαγωνισμό και αναφέρει ότι τα ρομπότ γίνονται κάθε χρόνο ταχύτερα και αποτελεσματικά. «Τον πρώτο χρόνο χρειάζονταν πάνω από πέντε λεπτά, προτού ανακαλύψουν την εστία της πυρκαγιάς. Στο φετινό διαγωνισμό, ορισμένα από τα μηχανήματα ανακάλυψαν την πυρκαγιά σε λιγότερα από δέκα δευτερόλεπτα, κάτω από πολύ δυσκολότερες συνθήκες», αναφέρει ο δρ Ολγκρεν. Στον πρόσφατο διαγωνισμό, οι χορηγοί αύξησαν τις δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζουν τα ρομπότ στην αναζήτηση της πυρκαγιάς, παρεμβάλλοντας πλακάκια, χαλιά και πλαστικά αντικείμενα στην πορεία τους. Το ρομπότ του Trinity College, με όνομα MiniBob κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία των ειδικευμένων. Το ρομπότ διέθετε σχέδιο του οικήματος, όπως και όλα τα διαγωνιζόμενα μοντέλα, ενώ οι πρώτες του λειτουργίες αφορούσαν τον προσανατολισμό του στο χώρο και την έρευνα των δωματίων για την ανακάλυψη της εστίας φωτιάς.

Από υπολογιστή

Ο δρ Ολγκρεν επιμένει στο διαχωρισμό των ρομπότ που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, από εκείνα που χρησιμοποιούνται από πυροσβεστικά σώματα και κατευθύνονται σε επικίνδυνες πυρκαγιές με τηλεχειρισμό. «Το ρομπότ μας λειτουργεί αυτόνομα και ελέγχεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή, όχι άνθρωπο. Ο διαγωνισμός μας απευθύνεται μόνο σε αληθινά ρομπότ», αναφέρει ο Ολγκρεν.

Σύμφωνα με ειδικούς του χώρου, τα πυροσβεστικά ρομπότ δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν οικιακές πυρκαγιές, καθώς τα σπίτια είναι χώροι ιδιαίτερης περιπλοκότητας, με παιδιά και κατοικίδια ζώα, τα οποία κινούνται ανεξέλεγκτα. Τέτοια συστήματα θα μπορούσαν, όμως, να αξιοποιηθούν σε χώρους, όπως μεγάλες αποθήκες και σούπερ μάρκετ, τα οποία διακρίνονται για τους ευθείς και άδειους διαδρόμους τους.

Ομως, οι σκύλοι αποτελούσαν πάντα την προτίμηση των ανθρώπων εξαιτίας της ικανότητάς τους να διακρίνουν τις διαφορετικές μυρωδιές και επειδή, χάρη στη μακροχρόνια σχέση τους με τον άνθρωπο, είναι ως είδος πολύ πιο κοινωνικό και εύκολο να εκπαιδευτεί.