ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική «διείσδυση» στην Κοινοπολιτεία

ΜΙΝΣΚ. Με κυρίαρχο θέμα την προώθηση της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας της Μόσχας με τους πρώην σοβιετικούς δορυφόρους της, οι ηγέτες της χαλαρής Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών -στην οποία μετέχουν όλα τα πρώην σοβιετικά κράτη πλην των βαλτικών χωρών- πραγματοποίησαν χθες στο Μινσκ της Λευκορωσίας, μια ακόμη συνάντηση κορυφής, που ο πρόεδρος Πούτιν ελπίζει να αποβεί καθοριστική για την ενίσχυση της περιφερειακής του επιρροής.

«Η Κοινοπολιτεία συνιστά προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, που βρίσκεται στο κέντρο των προσπαθειών για την ενοποίηση των μελών της», δήλωσε κατά την έναρξη της συνόδου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Ρωσία και τέσσερα κράτη (Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν) επρόκειτο να συμφωνήσουν στο σχηματισμό μιας «ενιαίας οικονομικής ζώνης». Το σώμα αυτό, σε συνδυασμό με το GUAM, που συσπειρώνει τη Γεωργία, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Μολδαβία, «θα βοηθήσει τη Μόσχα να διεισδύσει στις γειτονικές αγορές και θα ενισχύσει τη ρωσική επιρροή στην περιοχή», σύμφωνα με τον Αζέρ Μουρσαλίγιεφ, πολιτικό αναλυτή της εμπορικής εφημερίδας, Κομερσάντ.

Οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας προωθούν επίσης σχέδιο για τη στρατιωτική τους συνεργασία από τώρα έως και το 2005, προγραμματίζοντας «διμερείς και πολυμερείς» ετήσιες ασκήσεις, όπως και διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση κρίσεων και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. «Η Κοινοπολιτεία έχει τη δυναμική και τα μέσα για να πολεμήσει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό», υποστήριξε ο Ιγκόρ Ιβανόφ.

Την περασμένη Παρασκευή, στο Ερεβάν, οι ηγέτες της Ρωσίας, του Κιργιστάν του Καζακστάν και του Τατζικιστάν ανακοίνωσαν τη σύσταση δύναμης ταχείας επέμβασης «που θα προλαμβάνει κάθε ενέργεια σε βάρος της ειρήνης της Κεντρικής Ασίας». Στο μεταξύ, η διαίρεση των κρατών της Κοινοπολιτείας σε ομάδες διαφορετικών συμφερόντων, δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, έχει ουσιαστικά αποκλείσει την πιθανότητα αναγέννησης της κομμουνιστικής αυτοκρατορίας, όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές στη ρωσική πρωτεύουσα.

Αλληλεξάρτηση

Την ίδια ώρα, τα διδάγματα της τελευταίας δεκαετίας καταδεικνύουν ότι οι πρώην εταίροι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ένα βαθμό αλληλεξάρτησης. «Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αρχικά στράφηκαν στον ανεπτυγμένο κόσμο, αλλά σύντομα διαπίστωσαν ότι κανείς στη Δύση δεν ενδιαφερόταν για τις οικονομίες τους», παρατηρεί ο Αλεξέι Μαλασένκο, μελετητής σε κέντρο ερευνών της Μόσχας «Η Ρωσία αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος στο εμπόριό τους», σύμφωνα με τον Αζέρ Μουρσαλίγεφ. Στο περιθώριο της χθεσινής συνόδου, εξάλλου, συζητήθηκε και το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς ο πρόεδρος Πούτιν αναλαμβάνει μεσολαβητική προσπάθεια με στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ανοιγμα από Γκεοργκιέφσκι προς την αλβανική κοινότητα