ΚΟΣΜΟΣ

Τείχος του αίσχους στη Μιτροβίτσα

Δώδεκα χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ένα άλλο τείχος, σύμβολο μίσους και διαίρεσης δύο λαών, που επί αιώνες ζούσαν μαζί, υψώνεται στην πίσω αυλή της Ε.Ε. και με τις ευλογίες της Διεθνούς κοινότητας.

Στην πόλη Μιτροβίτσα του Κοσόβου αποφασίστηκε από την πολιτική και στρατιωτική διοίκηση του ΟΗΕ, η ανέγερση τείχους που θα χωρίζει τον κατοικούμενο από Σέρβους βόρειο τομέα της πόλης από τη νότια πλευρά στην οποία κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο!

Οι εργασίες για την κατασκευή του τείχους άρχισαν ήδη από τη γαλλική δύναμη της KFOR κατά μήκος του ποταμού Ιμπαρ, ο οποίος διασχίζει την πόλη και αποτελεί το φυσικό σύνορο του αλβανικού και σερβικού τομέα, ώστε να καταστεί αδύνατη η επικοινωνία μεταξύ των δύο στοιχείων. Βεβαίως και δεν πρόκειται να αποδεχθεί τον χαρακτηρισμό «τείχος του αίσχους» η Δύση για το τείχος της Μιτροβίτσα, όμως δεν παύει αυτό το τείχος να αποτελεί το σύμβολο αποτυχίας της πολιτικής των «πολυεθνικών κοινωνιών», στο όνομα της οποίας έγινε η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

Να είναι άραγε τυχαίο γεγονός και ένα προσωρινό στρατιωτικό μέτρο για την αποτροπή και άλλων αιματηρών επεισοδίων στις όχθες του Ιμπαρ ή ανοίγει ο δρόμος για τη διχοτόμηση του Κοσόβου και την ανατροπή του υπάρχοντος συνοριακού status στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια, κάτι που έως τώρα ο δυτικός παράγοντας μετά βδελυγμίας απέρριπτε; Οι ενδείξεις ότι στη Δύση αρχίζουν να συζητούν πλέον και τη de jure αλλαγή των συνόρων στη Βαλκανική πληθαίνουν τελευταία με δημόσιες αναφορές περί διχοτομήσεων και εδαφικών ανταλλαγών, προερχόμενες από τις ίδιες τις χώρες, οι οποίες απειλούνται εδαφικά από μια τέτοια εξέλιξη.

Στα Σκόπια, η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών αποφάνθηκε ότι η ιδέα της πολυεθνικής κοινωνίας στην ΠΓΔΜ αποδεικύνεται ανεδαφική και πως ειρηνική και πολιτισμένη λύση του προβλήματος που έχει ανακύψει περνά μέσα από την ανταλλαγή εδαφών και πληθυσμών με την Αλβανία.

Στο Βελιγράδι ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Τσόβιτς δήλωσε προσφάτως πως η ενδεχόμενη διχοτόμηση του Κοσόβου θα ήταν μια λογική και δίκαιη λύση, ενώ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο λόρδος Ντέιβιντ Οουεν, άριστος γνώστης της Βαλκανικής πραγματικότητας, είπε ευθέως ότι πρέπει να γίνει μια διεθνής διάσκεψη, στην οποία θα αποφασιστεί η αλλαγή των συνόρων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία. Σε πολλά κέντρα αποφάσεων δυτικών πρωτευουσών, η ιδέα της de jure αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια αρχίζει και ωριμάζει. Οι υποστηρικτές της ξεκινούν από την υπάρχουσα πραγματικότητα, ότι de facto το συνοριακό καθεστώς έχει αλλάξει και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ελλείψει άλλης λύσης θα ήταν καλύτερο να γίνει οριστική επαναχάραξη συνόρων. Η ιδέα αυτή «ζυμώνεται» από δυτικούς αξιωματούχους που πηγαινοέρχονται στις πρωτεύουσες των εμπλεκομένων στην κρίση χωρών, απ’ όπου βγαίνουν με τη μορφή δηλώσεων τοπικών παραγόντων.

Ανοιγμα από Γκεοργκιέφσκι προς την αλβανική κοινότητα

ΣΚΟΠΙΑ. Πιέσεις για εξεύρεση λύσης, προτάσεις για αμνήστευση των ανταρτών, αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο σλαβομακεδονικών κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση για τις παραχωρήσεις υπέρ των Αλβανών και έντονο παρασκήνιο συνθέτουν την εικόνα της ΠΓΔΜ, δημιουργώντας την έντονη εντύπωση ότι οι Αλβανοί αντάρτες έχουν επί της ουσίας κερδίσει το πάνω χέρι στη σύγκρουση, η οποία ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες.

Σε μια ξαφνική όσο και εντυπωσιακή στροφή της μέχρι τώρα πολιτικής, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούμπκο Γκεοργκιέφσκι σε ομιλία του στην τηλεόραση των Σκοπίων δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στα αιτήματα των Αλβανών προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση και να αποφευχθεί η εμφύλια σύρραξη. Ο κ. Γκεοργκιέφσκι δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος, προκειμένου να αναβαθμιστεί η θέση της αλβανικής μειονότητας και αποκάλυψε ενδεχόμενη διαγραφή της αναφοράς στην Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων από το Σύνταγμα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας Μπορίς Τραϊκόφσκι είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αμνήστευση των ανταρτών οι οποίοι δεν εμπλέκονται «σε σοβαρά εγκλήματα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Το σχέδιο το οποίο φαίνεται να προωθείται παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με το σχέδιο που εφαρμόστηκε πρόσφατα στη νότιο Σερβία, και οδήγησε σε τερματισμό της εκεί εξέγερσης ομάδος Αλβανών ανταρτών.

Απαντώντας στη συμφιλιωτική κίνηση του Μπορίς Τραϊκόφσκι, ωστόσο, οι Αλβανοί αντάρτες απέρριψαν την αμνήστευση, επαναλαμβάνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνευσης θα πρέπει να περιλαμβάνει άμεσες διαπραγμτεύσεις με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχηγοί των ανταρτών θεωρούν πως ακόμη και οι τροποποιήσεις του Συντάγματος δεν αρκούν για να διασφαλίσουν την ίση μεταχείριση των Αλβανών. «Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ένα βήμα, εμείς όμως δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ναζμί Μπακίρι, υψηλόβαθμο στέλεχος του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού.

Ωστόσο η στροφή που έκανε χθες ο πρωθυπουργός Γκεοργκιέφσκι συνοδεύτηκε από σοβαρή σύγκρουση μεταξύ των δύο σλαβομακεδονικών κομμάτων για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης. Ο κ. Γκεοργκιέφσκι κατηγόρησε το Σοσιαλιαστικό κόμμα του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι ότι έχει συστηματικά υπονομεύσει τις προσπάθειες για στρατιωτική αντιμετώπιση των ανταρτών, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε παραχωρήσεις υπέρ των ανταρτών.

Ο κ. Γκεοργκιέφκσι δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο ελέγχει το υπουργείο Αμύνης, δεν έχει παράσχει στον στρατό τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου να αντιμετωπίσει δυναμικά τους αντάρτες. «Πρέπει το Σοσιαλιστικό Κόμμα να μας πει για πόσο καιρό ακόμη σκοπεύει να εμποδίζει τον στρατό να αντιμετωπίσει δυναμικά τους τρομοκράτες, παρεμποδίζοντας τον ανεφοδιασμό του και πότε σκοπεύει να ανοίξει διάλογο με αυτούς», τόνισε ο κ. Γκεοργκιέφσκι. Αντίστοιχες κατηγορίες, ωστόσο, εξαπέλυσε εναντίον του κόμματος VMRO ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος υπογράμμισε «Εμείς μετέχουμε στην κυβέρνηση μόλις δύο εβδομάδες. Κανείς δεν σταματά τον κ. Γκεοργκιέφσκι αν επιθυμεί να επιλύσει την κρίση με πόλεμο».

«Καθόσον μας αφορά, νομίζω ότι είναι χρήσιμο να υποστηρίξουμε αυτήν την ιδέα των παρατηρητών. Αλλά προς το παρόν, πρέπει να δούμε τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αραφάτ, ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, το οποίο από 1ης Ιουλίου αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. Ανάλογη στήριξη παρείχε στον Παλαιστίνιο ηγέτη και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επιπλέον συνεχάρη τις δύο πλευρές για την αποδοχή της έκθεσης Μίτσελ.