ΚΟΣΜΟΣ

Οπλισμένα παιδιά απειλούν με «ολοκαύτωμα»

Μία ακόμη ιστορία παράνοιας, βίας και απόγνωσης, αντιπροσωπευτική των πολλαπλών κοινωνικών αδιεξόδων στις ΗΠΑ, εκτυλίχθηκε σε απομακρυσμένη περιοχή στο βόρειο Αϊνταχο των ΗΠΑ, με πρωταγωνιστές έξι ανήλικα παιδιά, ηλικίας 8 έως 16 χρόνων, τα οποία ταμπουρώθηκαν στο σπίτι της οικογένειας Μακ Γκάκινς, «οπλισμένα μέχρι τα δόντια» κατά την αστυνομία, επιλέγοντας τον τρόπο αυτό για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσής τους ή, κατά μία άλλη εκδοχή, υπακούοντας στη διδασκαλία των ακροδεξιών οργανώσεων των ΗΠΑ.

Νέο δράμα

Το νέο αυτό κοινωνικό δράμα κλιμακώθηκε την προηγούμενη Τρίτη, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του πατέρα των έξι παιδιών, τα οποία ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε αγροτικό σπίτι, χωρίς θέρμανση, τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό, λόγω της σύλληψης της μητέρας, αλκοολικής ή διανοητικά διαταραγμένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έπεισαν τη μητέρα Μακ Γκάκινς να εγκαταλείψει το σπίτι, με δέλεαρ διακοπές σε κάποιο ακριβό θέρετρο. Στη συνέχεια τη συνέλαβαν.

«Δυστυχώς, δεν μπορεί να μας βοηθήσει να πείσουμε τα παιδιά να παραδοθούν», έλεγε ένας από τους άνδρες της αστυνομική δύναμης, η οποία κατά μία εκδοχή περιπολεί γύρω από το αγρόκτημα εδώ και δύο εβδομάδες και δέχθηκε την επίθεση των σκύλων, που «αμόλυσαν» κάποια στιγμή οι καταληψίες, οι οποίοι απειλούν με «ολοκαύτωμα».

Χθες, ωστόσο, ένας από αυτούς, ο 15χρονος Μπέντζαμιν, φανατικός αναγνώστης εντύπων προσκείμενων σε ακροδεξιούς, τους επονομαζόμενους «υπέρμαχους της επιβίωσης», κατέφυγε σε σπίτι γείτονα και δέχτηκε να παραδοθεί.

Πού βρήκαν όπλα

Παραμένει προς εξακρίβωση ποιες ακριβώς επιρροές έχουν δεχθεί τα παιδιά και ποια είναι η σχέση της οικογένειας με αμερικανικές ακροδεξιές οργανώσεις, δοθέντος ότι συνήγορος των Μακ Γκάκινς είναι ο Εντγκαρ Στιλ, ο οποίος υπερασπίστηκε στο δικαστήριο τον ιδρυτή της οργάνωσης «Εθνος Αρείων» Ρίτσαρντ Μπάτλερ. Επίσης, οι Αρχές διερωτώνται πού προμηθεύτηκαν οι ανήλικοι τα όπλα, με τα οποία οι μεγαλύτεροι είναι εξοικειωμένοι.

Σύμφωνα με γείτονες και φίλους, η κατάσταση στο σπίτι επιδεινώθηκε τον τελευταίο καιρό λόγω της αρρώστιας του πατέρα, καθηλωμένου σε αναπηρική καρέκλα. Ο Μακ Γκάκινς ήταν, ως λέγεται, μέλος της τοπικής οργάνωσης των «Ιπποτών του Κολόμβου» και στο παρελθόν η οικογένεια συνήθιζε να οργανώνει τις χριστουγεννιάτικες γιορτές της μικρής κοινότητας στην οποία ζούσαν.

Ελπίδες στους γείτονες

Σταδιακά, όμως, και όσο εξελισσόταν η ασθένεια του πατέρα, η Μακ Γκάκινς διέκοψε την τηλεφωνική σύνδεση και η οικογένεια απομονώθηκε, καθώς οι γείτονες σπάνια πλέον την επισκέπτονταν λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των σκύλων.

Οι αστυνομικοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους για αναίμακτη λύση του δράματος στους φίλους της οικογένειας και στους γείτονες, μαρτυρίες των οποίων κάνουν λόγο για παιδιά υποσιτισμένα, φυλακισμένα στην παράνοια του ίδιου τους του σπιτιού.